dotaz k uznane nemoci z povolani

Dobry den,pracovala jsem pet let jako osetrovatelka dojnic a v r2003 mi byla uznana nemoc z povolani tezka alergicka ryma,bylo mi vyplaceno jednorazove odskodne,jelikoz jsem mela smlouvu na dobu urcitou uz mi ji  zamestnavatel neprodlouzil,pak jsem otehotnela a byla doma s ditetem,kdyz jsem mela problem sehnat si kvuli svemu neprizn ivemu zdravotnimu stavu praci,dozvedela jsem se ze mam narok na rentu,v r2010 jsem podala zalobu a vedu soudni spor,uz byl vypracovan posudek od soudniho znalce,ale jelikoz mi bylo v r2007zjisteno asthma ktere sice souvisi s moji alergickou rymou ale nebylo uznano nemoci z povolani,jelykoz se u me projevilo ctyri roky po zjisteni alergicke rymy,znalkyne sice uvedla ze asthma jako nemoc obecna souvisi s alergickou rymou z povolani,ale zaroven uvedla ze na mem spatnem zdravotnim stavu se asthma podili70ti % a alergicka ryma 30ti%,proto nemam narok na vyplaceni renty,jsem osobou zdravotne znevihodnenou,nove vysetreni z kliniky prac.lekarstvi v Olomouci potvrdilo trvani nemoci z povolani,ale podle procentualniho posouzeni ted asi nemam narok na odskodneni...proto se na vas obracim ,nevim jak mam postupovat a zda se jeste muzu neceho domoci,kdyz pro svuj zdravotni stav nemam stabilni praci jen nahodne brigady,ajaka je vubec moznost uspet ve sporu s byvalim zamestnavatelem,popripade kdo by mi mohl pomoci,kdyz nemam financni prostredky....dekuji moc s pozdravem Jedlickova monika
 
Jedlickova Monika

Vážená paní Jedličková,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážená paní,

 

byla jsem pověřena předsedou NRZP ČR, abych  zodpověděla Váš dotaz. Pokud podle vyjádření znalce  souvisí astma s před tím získanou nemocí z povolání, neměla by být výplata  renty ve smyslu výkladu příslušných právních norem, a to zejména zákoníku práce a předpisů souvisejících, zastavena. Jeli to tak, doporučuji následně proti rozsudku podat odvolání k soudu vyšší instance. Navíc, klinika nemocí z povolání by se měla jednoznačně vyjádřit, že  následné onemocnění astmatem  má přímou souvislost s onemocněním základním, tj. alergickou rýmou, a tudíž i ono je nemocí z povolání.

 

Současně  Vás upozorňuji, že pokud nejste v ID III. St. musíte být evidována na ÚP, a pokud již nejste na rodičovské dovolené, měla byste si platit tzv. důchodové pojištění.

 

Pokud budete potřebovat, volejte o další informace  na níže uvedený telefon.

 

S pozdravem

 

JUDr. Věra Dreslerová

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR

tel.: 266 753 422

e-mail: dreslerova@nrzp.cz

www.nrzp.cz/poradna

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Partyzánská 7, 170 00 Praha 7

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.