dotaz

Mohl by dostat syn vysvetseni o mesic driv z duvodu stehovani, nebo se musi nahlasit jeste na posledni mesic do nove skoly chodi do prvni tridy.
 
Lukas Varmuza

Vážený pane Varmuzo,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Dobrý den.

     O vydání vysvědčení vždy rozhoduje ředitel školy. Termíny školních prázdnin, vydávání vysvědčení stanovuje pro každý školní rok MŠMT metodickým pokynem. Pokud chce zákonný zástupce žáka, nebo zletilý žák vydat vysvědčení k jinému datu, než je stanoveno pro všechny žáky školy, je nutné o to písemně požádat ředitele školy. Praxe bývá taková, že ředitel školy nevydá žákovi vysvědčení dříve než je stanoveno, ale žákovi jej zašle na adresu trvalého bydliště. Žák si může vyzvednout vysvědčení osobně až na začátku dalšího školního roku. Dále považuji za vhodné požádat písemně ředitele stávající školy o zaslání veškeré školní dokumentace Vašeho syna na adresu školy budoucí. Stávající škola má povinnost předat veškerou dokumentaci do školy, ve které se bude žák vzdělávat.   

     Vy jako zákonní zástupci žáka, ho můžete omluvit ze školní výuky dle svého uvážení. Omlouvání žáků z výuky je čistě v kompetenci rodičů nezletilého žáka, nebo samotného zletilého žáka. Zde je žádoucí, aby měl Váš syn uzavřenou klasifikaci pro daný ročník ve všech výukových předmětech.

     Domnívám se, že není praktické ani efektivní přihlašovat Vašeho syna do nové školy pouze na 1 poslední měsíc školního roku.

 

S pozdravem Mgr. M. Heczková