Dotaz

Dobrý den.Pane Kráso,prosím,rád bych se zeptal.Mám roztroušenou sklerózu ve stádiu sekundární progrese.Chodím do RS centra,kde mi je sdělováno,že mám prostě smůlu s léky,protože již nic v mém stádiu není.Od známého však vím,že to tak zcela pravda není.Je totiž v podobné situaci,chodí do RS centra na Karlově náměstí,léky dostává a chválí si je.Vím,že každá RS je u každého trochu jiná,ale jsou tedy léky při takovéto progresi?
 
Milan Hašan

Dobrý den pane Hašane,

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Je mi samozřejmě naprosto zřejmé a jasné, co znamená onemocnět roztroušenou sklerózou. Jaké jsou její projevy a komplikace jí způsobené. Bohužel na Vaši otázku nedokážu kvalifikovaně odpovědět. V tomto směru Vás asi svou odpovědí nepotěším.

Jak správně uvádíte, roztroušená skleróza není u každého člověka ve svých projevech a následcích zcela stejná. Ani její postup, protože se jedná o progresivní chorobu, není vždy stejně rychlý a intenzivní. Proto je velmi obtížné kvalifikovaně odpovědět na to, zda léky, které pomáhají jednomu konkrétnímu člověku kompenzovat RS v jednom případě, budou stejně účinné i pro jiného člověka se stejnou diagnózou, ale v jiném stádiu a s jinými projevy. Zde tedy bude bohužel nutné obrátit se s žádostí o radu na lékaře, odborníky na tuto problematiku. V tomto případě na neurologa, možná i genetika.

Nejste-li spokojen s Vaší medikací, kterou Vám předepisuje Váš ošetřující lékař, příp. s průběhem Vaší léčby, máte se zákona nárok na absolvování srovnávacího lékařského vyšetření a na lékařský posudek u jiného lékaře specialisty. Toto srovnávací lékařské vyšetření a posudek samozřejmě hradí zdravotní pojišťovna z veřejného zdravotního pojištění. Ukáže-li se po tomto vyšetření, že by Váš způsob léčby měl být jiný, případně by měla být zvolena ve Vašem případě jiná medikace, můžete, pokud byste měl zájem, změnit svého ošetřujícího lékaře specialistu, či zdravotnické zařízení. Můžete se nechat dále léčit od lékaře, kterému budete důvěřovat. Zákon umožňuje všem pacientům volnou volbu lékaře a přechod k jinému ošetřujícímu lékaři je tak limitován pouze kapacitními možnostmi nově zvoleného lékaře, nebo fyzickými a jinými možnostmi pacienta.

Nejste-li tedy v současném zařízení, které Vás léčí, spokojen, doporučuji Vám nechat si udělat srovnávací lékařské vyšetření a přestoupit na léčení k jinému poskytovateli zdravotních služeb, kterému budete plně důvěřovat.

Přeji Vám úspěch ve Vašem řešení situace a hodně zdraví.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku