dotaz

Dobrý den,měl jsem pracovní uraz,byl mi přiznám část.inv.duchod,končí mi už nemocenská,musím zaměstnavatele žádat já o ušlou mzdu do pruměru po dobu nemoci??? A musím žádat já zaměstnavatele o doplatek do pruměrné mzdy před urazem po skončení nemocenské?A jestli aqno tak jak.Děkuji.
 
Pavel Jandoš

Vážený pane Jandoši,

pan předseda Václav Krása mi předal Váš dotaz k vyřízení a sděluji následující.

V rámci pracovního úrazu máte nárok na vyrovnání rozdílu mzdy a nemocenské po celou dobu pracovní neschopnosti. Do příjmu se pak  započítá i ČID. Dýále máte nárok na bolestné, případně ztížení společenského uplatnění, to vše se řeší prostřednictvím podniku, který věc dořeší se svoji pojiš´tovnou a nebo přímo s pojiš´tovnou, kde je vás zaměstnavatel pro podobné záležitosti pojištěn.
Pokud budete muset po ukončení pracovní neschopnosti odejít ze zaměstnání, nebo budete přeřazen na méně placenou, vyhovující práci/s ohledem na váš zdravotní stav/měl by  jste mít dorovnán příjem před úrazem s příjmem nyní. Stejně tak, když odejdete za zaměstnání a budede evidován na Úřadě práce,napřed s podporou a pak bez ní.
 
Dorovnání se provádí tak, že se vychází z příjmu před úrazem, tedy hrubé mzdy a součtu příjmů nynějších. Ve väšem případě, ČID. A dále + nižší příjem, nebo podpora v nezaměstnanosti.
Pakliže není ani příjem ani podpora, vychází se a přičítá k ĆID tak zvaný fiktivní plat, což je minimální mzda.
 
Jiná situace by byla, kdyby jste pobíral PID, tam by tyto složité počty odpadly.
 
Takže každopadně,nyní máte nárok na  dorovnání platu, dále na bolestné/vypracuje lékař po skočení léčby/ a případně na nárok na ztížení společenského uplatnění/ to se  předloží obvykle po roce od události uplynuvší.
 
Pro informaci zde je moje kontaktní adresa s telefonem, na který můžete v případě potřeby volat.
 
S pozdravem
 

JUDr. Věra Dreslerová

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR

tel.: 266 753 427

e-mail: poradna@nrzp.cz

www.nrzp.cz/poradna

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Partyzánská 7, 170 00 Praha 7