Elektrický vozík

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jestli má moje maminka nárok na el.invalidní vozík.Nyní má už 9 let mechanický,ale už s nim sama nikam nepopojede,jenom minimálně po kuchyni pár metrů,jinak sní musí stále někdo popojíždět.Maminka je ochrnutá na celou levou stranu a v pravé noze také nemá moc síly,takže se na nohou vůbec neudrží.Pravou rukou může hýbat.Už jsme o el.vozík žádali,ale neúspěšně u VZP.Předem děkuji za odpověd.
 
Ji?í Vale?ek

Vážený pane Valečku,

Vaše maminka si musí požádat o elektrický invalidní vozík prostřednictvím odborného lékaře, a to buď ortopeda, neurologa nebo rehabilitačního lékaře. Důležité je, aby si maminka vybrala invalidní vozík od konkrétního výrobce a lékařce zdeělila kódy vozíku. Musí však s výrobcem komunikovat již dopředu a mít zajištěno, že vyhlédnutý elektrický vozík je hrazen v veřejného zdravotního pojištění. Pokud by maminka se žádostí neuspěla, může se odvolat ke Krajskému reviznímu lékaři pojišťovny.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.