domácí umělá plicní ventilace

Dobrý den, ráda bych Vás požála o pomoc s následujcíím problémem.  Můj syn je krátce po operaci krku a potřeboval by ventilační přístroj. Obdržela jsem tiskopis "Žádost zrdravotnického zařízení o realizaci DUPV", kde je v bodě 6 potřeba vyplnit sociální statut rodiny. Tento bod by měl dle zmíněného tiskopisu vyplnit sociální pracovník pověřené obce a provést sociální šetření. Obrátila jsem se na sociální odbor své obce, kde mi bylo sděleno, že nejsou podle žádného právního předpisu oprávněni provést u nás v domácnosti pro tyto účely sociální šetření ani tento dotazník vyplnit.   Chci se Vás proto zeptat, zda úřad postupoval spávně a hlavně, na základě jaké právní úpravy to Komise pro realizaci domácí umělé plicní ventilace Ministerstva zdravotnictví ČR po lidech vyžaduje?  Děkuji mnohorát za Vaši odpověď.     
 
Lenka Smi?ková

Vážený paní Smičková,

Váš dotaz se týká poskytování plicní ventilace Vašemu operovanému synovi v domácím prostředí. Podle platné metodiky MZ ČR je za navrhovatele pokládáno zdravotnické zařízení, které pacienta hospitalizuje a DUPV indikuje. Toto zdravotnické zařízení předkládá MZ ČR žádost o realizaci DUPV, zároveň ručí za to, že žádost je úplná a že jsou pro ni splněny všechny podmínky. V některém případě může být navrhovatel současně i poskytovatelem. Péči o pacienta v místě bydliště bude zajišťovat poskytovatel, který bude zároveň garantem této péče. Péči bude zajišťovat buď svými silami, nebo na smluvním podkladě spolu s některými dalšími poskytovateli, které zajistí.

DUPV schvaluje, na základě návrhu zdravotnického zařízení, indikační komise MZ ČR, která posuzuje jednotlivé návrhy a požaduje splnění mnoha indikačních kritérií, nejen zdravotní stav pacienta, ale např. i jeho psychický stav a stav prostředí ve kterém má být umístěn a to především z pohledu zlepšení kvality jeho života. Jde především o technický a jiný stav domácího prostředí, kde má být pacient na DUPV umístěn a připravenost rodinných příslušníků se o tohoto pacienta starat. Pro tyto účely se vyplňuje a předkládá výše uvedené ministerské komisi, jako podklad pro její rozhodnutí, zmíněný formulář „Žádost zdravotnického zařízení o realizaci DUPV“ vyplněný ve všech kolonkách. K němu je nutné přiložit též všechny potřebné přílohy. Podle sdělení paní tajemnice této indikační komise MUDr. Vrchotové přístroj pro DUPV nehradí zdravotní pojišťovny ze zdravotního pojištění, tudíž peníze na jeho zakoupení poskytuje přímo MZ ČR na základě splnění všech výše uvedených kritérií pro indikaci DUPV. To, že je jednotlivé rodiny, žádající o realizaci DUPV pro některého jejich člena, splňují, dokládají vyplněním zmíněné žádosti, jejíž jednotlivé kolonky potvrzují příslušní odborníci. Jak mi potvrdila paní tajemnice, tento postup není upraven žádným speciálním zákonem, ani paragrafem. Komise vznikla před časem kvůli náhle potřebě řešit vzniklou situaci se zaváděním DUPV do domácností pacientů, kdy tento postup nebyl zakotven v zákoně.

V předmětné žádosti se, mimo jiné, v jejím bodě 6., skutečně hodnotí „Sociální statut rodiny“. Tento bod je zaměřen především na to, aby se v případě sociálně nevhodného prostředí nečinily další nadbytečné kroky a nevynakládaly finanční prostředky. Na jeho vyplnění se podílí i rodina pacienta do které má být umístěna DUPV a sama o toto sociální šetření, ve svém vlastním zájmu, obecní úřad požádá! Jedná se tedy o pomoc rodiny předmětné komisi při posuzování vhodnosti podmínek pro DUPV a při jejím rozhodování. Na základě této žádosti provede sociální pracovník pověřený obcí nebo městem, místní šetření v domácnosti, která žádost podala a stručně ve formuláři „Žádost zdravotnického zařízení o realizaci DUPV“ zhodnotí všechny aspekty obsažené v jejím bodě 6. Provedení tohoto šetření obecní úřad, prostřednictvím pověřeného sociálního pracovníka, písemně potvrdí na předmětném formuláři. Zároveň uvede, zda sociální podmínky rodiny vyhovují a jestli byla rodina seznámena s možnostmi sociálních dávek v případě snížení sociálního statutu rodiny. Ošetřující lékař pacienta je dále povinen kontaktovat tohoto pracovníka a zkontrolovat, zda rodinu skutečně navštívil.

Tento postup je tedy běžnou žádostí občana, jak ji má na mysli správní řád a je zakotven v § 45, zák. č. 500/2004 Sb., správního řádu v platném znění, neboť jde o žádost podanou správnímu orgánu. Konkrétně v tomto případě o žádost o provedení místního sociálního šeření v domácím prostředí pacienta, se zaměřením na zhodnocení vhodnosti podmínek pro DUPV, které je potřebné pro účely rozhodnutí výše uvedené komise MZ ČR. Je jednou z podmínek pro zřízení DUPV. Žádost stačí na úřadě ústně nadiktovat do protokolu – nemusí být písemná a doložit formulář k vyplnění požadovaných údajů.

Ve Vašem případě tedy úřad nepostupoval správně a nemá pravdu, když tvrdí, že není oprávněn toto místní šetření u Vás provést! Úřad musí podle správního řádu řešit každou žádost občanů, která není v rozporu se zákonem. A Vaše žádost samozřejmě takovou není, neboť sama Vaše rodina toto šetření, pro uvedené účely, vyžaduje provést. Obraťte se tedy na úřad znovu a svoji žádost nadiktujte ústně do protokolu na místě a formulář k ní přiložte. Úřad je následně povinen se Vaší žádostí zabývat a vyřídit jí.

Na základě rozhodnutí je indikační komisí MZ ČR ventilátor zapůjčen pacientovi do domácího prostředí. Ze zdravotního pojištění jsou pak hrazeny, po předběžném projednání se zdravotní pojišťovnou, úkony ošetřovatelská a léčebné péče, zvlášť účtovaný materiál a zvlášť účtované léky, související s poskytováním DUPV.

JUDr. Zdeněk Žižka 
Legislativní odbor NRZP ČR