Použiti prukazu ZTP/P

Dobry den pane Krasa...touto cestou jsem se chtela zeptat,kde všude mužu použit prukaz ZTP/P.Stala se mi takova věc,manžel tuto průkazku vlastni,jela jsem s nim k lekaři(jinak manzel je na invalidnim voziku).Parkoviste od lekare je daleko,a tak jsem s autem prijela až ke středisku,ale musela jsem prejet pres chodnik,kdysi to byla cesta,ale predelali to na chodnik...kdyz jsme se vraceli od lekare tak tam na nas čekali policiste a chteli nam dat pokutu i kdyz jsme meli za oknem prukazku...vysvetlili mi,ze i kdyz vlastnime tuto prukazku,tak nemame opravneni přejet pres chodnik.Muzete me odkazat na nejake stranky,co muzu a co ne???A jestli,pokud to je mozne,jestli muzeme na kratkou dobu parkovat na chodniku???U lekarky neni jina moznost...Dekuji za odpoved Dasa
 
Dasa

Vážená paní Dášo,

úlevy z pravidel silničního provozu pro průkaz ZTP/P stanoví § 67 a následující zákona o provozu na pozemních komunikacích. určitě však není možné i s průkazkou ZTP/P jezdit po chodníku, případně parkovat na chodníku, pokud není parkování na chodníku povoleno. V zásadě platí, že průkaz ZTP/P opravňuje k vjezdu do míst, kde je zákaz vjezdu s dodatkovou tabulí dopravbní obsluze vjezd povolen. Držitel průkaz ZTP/P může stát na místě, kde je dopravní cedule se zákazem stání. Další vyjímky z pravidel silničního provozu nejsou.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.