Parkování v modré zóně a odtah vozidla

     Manžel jezdí jednou za rok do Prahy na kontrolu. V Holešovicích - u vlakového nádraží - pod viaduktem udělali modrou zónu. Manžel chodí o francouzkých holích a s problémy. Nechal tam auto stát, za hodinu ovšem auto nenaše. Bylo mu odtaženo, i když cedulku v autě měl. Je držitelem ZTP. Auto mu odmítli vydat a nechali si podepsat, že dobrovolně souhlasí se zaplacením do l měsíce. Zajímalo by mě, zda je to možné a jestli na to měli právo. Děkuji
 
Marcela

Vážená paní Marcelo,

zákon o provozu na pozemních komunikacích stanoví, že i držiteli průkazu ZTP a označení O1 je možno odtáhnout vozidlo, pokud bránilo plynulosti dopravy či vytvářelo nějakou nebezpečnou situaci. Těžko lze posoudit, zda auto Vašeho manžela naplnilo výše uvedený skutkový stav. Již několikrát jsme upozornili příliš přísný výklad vyhlášky hlavního města Prahy o zónách parkováni. Z praxe je zřejmé, že záleží na přístupu jednotlivých pracovníků městské či státní policie. Na druhé straně je třeba konstatovat, že žádný zákon nezakazuje odhad motorového vozidla označeného značkou O1.

Současně Vám mohu z praxe doporučit, že u stanice metra Nádraží Holešovice je parkoviště Magistrátu hl.m. Prahy označené P+R, kde nalznete i vyhrazená parkovací místa pro osoby s automobilem, které má označení O1.

S pozdravem.

Václav Krása