3.stupeň ID a práce

Zdravím vás. Ptám se za přítelkyni....Rok byla na nemocenské-rakovina vaječníku-operace,léčba ,od začátku května jí uznali 3.stupeň ID,vyšší ještě nevime,na 2 roky a zároveň jí byla nasazena další léčba,ale je nutné,aby nastoupila do práce. Týden musí být doma,kvůli špatnému stavu po podání chemoterapie,dalsi tři týdny může pracovat.za jakých podminek muže nastoupit?-částečný úvazek?jak je to s výší výdělku a odvod daní státu...zdravotní a sociální by zaměstnavatel neměl odvádět,že? Pokud potřebujete nějaké další informace doplnit,pište na mejl. Děkuji předem za odpověď. Nashledanou
 
David

Vážený pane Davide,

asi by nebylo úplně dobré, kdyby Vaše přítelkyně pracovala na plný úvazek. Vždy doporučuji v takovýchto případech prácoi zhruba na 1/3 úvazku, ovšem je to individuální. Vzhledem k tomu, že ID byl přiznán na dobu určitou, tak asi není problém dělat na vyšší úvazek. Pokud jde o odvody státu, tak sociální a zdravotní pojištění se platí normálně. U daní může přítelkyně využít slevu, která není příliš velká.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.