Vlastnictví vozidla příspěvek

Dobrý den. Jako opatrovnice dospělého syna žádám o příspěvek na automobil. Jsem dle rozsudku soudu oprávněna a POVINNA právně jednat za syna ve všech záležitostech v nichž je jeho svéprávnost omezena (výňatek  z rozsudku). V žádosti o příspěvek musí být syn uveden jako žadatel a zároveň prý MUSÍ být i majitel vozu. Toto mi bylo řečeno na pracovním úřadě. S tím samozřejmě souvisí i nutnost soudního předběžného opatření. Ve všech záležitostech rozhoduji za syna a nepřijde mi normální aby nesvéprávný člověk musel vlastnit vozidlo. Děkuji a hezký den.  
 
Marie

Vážená paní Marie,

člověk, který má omezené právní rozhodování, není zbaven všech práv. Takže například právo vlastnit majetek mu zůstává. To znamená, že vlastnit auto může a Vy jako jeho opatrovník mu spravujete jeho majetek a informujete soud, jak s ním hospodaříte. Váš syn tudíž musí být žadatel o příspěvek a zároveň majitel vozu a Vy budete uvedena jako provozovatel vozu. Je to přesně podle občanského zákoníku.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.