Školní docházka když chybí asistent

Dobrý den. Syn je integrován na ZŠ s doporučením osobního asistenta. Nyní pan ředitel zažádal o zřízení funkce asistenta pedagoga která bude od 1.10.2013 financována z Úřadu práce. Jíž si nemůžeme dovolit z rodinného rozpočtu pokračovat v placení osobního asistenta.Prosila jsem pana ředitele o zajištění některého zaměstnance školy, který by byl na telefonu a v případě potřeby by za finanční odměnu pomohl vyučujícím učitelům. Pan ředitel odmítl. Financování z navýšeného normativu na těžce tělesně postiženého žáka odmítl se slovy, že škola žádné takové finance nemá. Máme doma další dvě malé děti, které jsou zrovna nemocné a tak nemohu se synem ve škole zůstat ani já. Prosím Vás o radu, zda porušíme zákon když z těchto důvodů nedáme syna do školy? Jak se mohu bránit? Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Hotárková
 
Jana Hotárková

Vážená paní Hotárková,

pokud je Vaše dítě integrováno na ZŠ, tak je škola povinna zajistit asistenta pedagoga a platit jej ze svých prostředků.

Vy nemáte platit žádného osobního asistenta, protože příspěvek na péči je určen na zajištění péče v mimoškolní době. Doporučuji Vám, abyste se případně obrátila na zřizovaltele školy, nebo na odbor vzdělávání KÚ se stížností na postup školy. Pokud by to nepomohlo, tak mi napiště na adresu v.krasa@nrzp.cz podrobnosti a pokusil bych se intervenovat.

S pozdravem Václav Krása