Pracovní doba asistenta pedagoga

Dobrý den pane Kráso, obracím se na Vás s dotazem ohledně pracovní doby asistenta pedagoga. Syn má poruchu autistického spektra a SPC mu schválilo asistenta pedagoga po celou dobu pobytu v ZŠ, včetně družiny, stupeň 4, 40 hodin týdně. Asistent pedagoga má ředitelem školy stanovenou pracovní dobu od 7 hodin. Z pracovních důvodů, ale potřebuji syna dávat do družiny již v 6.50, bohužel ředitel školy mi sdělil, že pracovní dobu asistenta měnit nebude a nikdo jiný než asistent pedagoga ho do družiny nepřevezme. Navrhl  mi, ať si na 10 minut každý den pro syna zaplatím osobního asistenta. Chci se zeptat, jestli stanovení začátku pracovní doby asistenta pedagoga je pouze na rozhodnutí ředitele školy, nebo musí brát v potaz i potřeby rodiče? Dále by mě zajímalo, jestli se asistentovi pedagoga může snížit nepřímá pedagogická činnost, kterou má 2,5 hodiny týdně mimo školu, právé vzhledem k dané situaci, aby mohl převzít syna do ranní družiny? Moc děkuji za odpověď. Lenka
 
Lenka

Vážená paní Lenko,

ředitel školy stanoví pracovní dobu všech pracovníků, s tím nic neuděláte. Samozřejmě, že to je o dohodě. Ředitel by však neměl snížit nepřímou pedagogickou činnost, pokud je stanovena SPC. Tady si můžete SPC stěžovat na postup ředitele.


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.