dotaz

Dobrý den pane Krása,mám dotaz,můj syn má druhý stupen postižení,bohužel musí navštěvovat speciální školu Arpida v Českých Budějovicích,jelikož normální školu by nezvládl.Hlava mi ale nějak nebere,jak je možné,že si můžou brát 40 procent ze synova příspěvku na péči a ještě ke všemu platit školné 800kč.Můj syn asistenta nepotřebuje,potřebuje pouze pomoci s krájením masa a rozepnout knoflík u kalhot.S tím jak jsem ale vyporozovala a i mi to sám potvrdil mu nikdo nepomáhá.Arpida se argumentuje tím,že jsou s.r.o.a že je nezisková společnost.Tak se Vás ptám,zda mají právo mi brát synovo příspěvek?Předem děkuji za odpověd,s pozdravem Kateřina Kelblová
 
Kate?ina Kelblová

Vážená paní Kelblová,

pokud Váš syn chodí v Arpidě pouze do školy, neměla byste ze svého PnP platit nic. Arpida, pokud je registrovanou školou by měla dostávat peníze na asistenty pedagoga a ti by měli žákům pomáhat, a to i s pomoci při stravování nebo s hygienou. Pokud platíte z PnP, měla byste mít smlouvu s Arpidou a ve smlouvě by měly být popsány služby za které platíte. Pokud se jedná o služby v době vyučování, tak ty byste platit neměla. Nerozumím tomu, že píšete, že Arpida je s. r. o., a že je neziskovou organizací. S. r. o. je podnikatelský subjekt a nikoliv nezisková organizace.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.