dítě ZTP

Vážený pane Kráso, jsem matka samoživitelka a vychovávám syna 9 let, který se narodil s těžkou vadou obou horních končetin. Jedná se o rozštěp rukou mezi 1 a 2 paprskem, syndrom zkráceného rádia, retardace růstu a dysplasie ledvin. Po mnoha chirur.a plastických operacích došlo na levé ruce k uzavření kostních štěrbin růstu. Dále je v péči odborníků. Dotaz 1: škola může čerpat z projektu MŠMT na integrovaného žáka na pomůcky pro školu peníze, ráda bych využila těchto prostředků k zakoupení stolního počítače, který by byl majetkem školy a syn by ho po dobu docházky využíval ke studiu v hodinách. Dotaz 2: proč nemohu na syna čerpat z ÚP peníze na bezbariérový přístup, jedná se o to, že syn nemůže odemykat klasickým klíčem, neotočí zápěstí, výměna fab. zámku s otevíráním na čip nebo otisk prstu, stojí okolo 22 000,-Kč. Děkuji za Váš čas a odpověď. S přáním pěkného dne Krupová.
 
Pavla krupová

Vážená paní Krupová,

škola může poskytnout žákovi podpůrná opatření podle katalogu, a to na základě posouzení Speciálního poradenského zařízení, které škole doporučuje stupeň podpůrných opatření. Na základě toho může škola nakoupit potřebné pomůcky nebo poskytnout například asistenta pedagoga.

Není to v šak tak, že škola má přidělené finance a může s nimi libovolně zacházet. Pokud speciální poradenskié zařízení doporučí nákup počítače, je možné počítač koupit. Pokud má Váš syn přiznanou průkazku ZTP nebo ZTP/P, tak by mohl požádat  o určité kompenzační pomůcky, které jsou vyjmenovány v příloze vyhlášky č. 388/2011 Sb., což je prováděcí zákon k návrhu zákona o dávkách pro OZP.

Bohužel, mezi vyjmenovanými prostředky nejsou ty, které by Váš syn asi potřeboval. NRZP ČR se pokouší o žzměnu této vyhlášky, ale to nebude dříve než od příštího roku.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji