Asistent pedagoga/osobní asistent na střední škole

Hezký den.V současné době řeším pro mne a dceru dost zásadní věc a to takovou:Dcera DMO(spastická diparesa+hypotonie na HK) nastoupila na střední průmyslovou školu-Obchodní Akademii, je na invalidním vozíčku,má pomalé tempo(zápisky ji dělá asistent pedagoga),potřebuje ale dopomoci při hygieně,při obědě(ale s obědem si až tak hlavu nelámu-ten ji zajišťuji já sama,chodím s ní na obědy).Jde mi spíše o to,že má dcera schváleného asistenta pedagoga z SPC na celou dobu výuky,je v tom zahrnuta i dopomoc v sebeobsluze,ale paní ředitelka školy po mne chce abych dceři zajistila osobního asistenta,kterého si musím platit sama aby ji obstarával o přestávky se svačinou,učebnicemi a pomáhal s hygienou,dcera je velice rozumná a spolupracující,jde pouze o to ji dopomoci s hygienou na WC(s oblékáním atd...),snažila jsem se s nimi domluvit,že by jsme asistence pedagoga nějakou částku dopláceli za to,že dceři v tomto pomůže,ale bohužel ředitelka řekla,že to sice možnost je,ale že i tak toto nedovoluje a zakázala zaměstnancům školy nám v tomto pomáhat(prý z bezpečnostních důvodů a také,že nebude okrádat žáky a zaměstnance o jejich os.volno).Sdělila mi,že buď bude mít dcera po celou dobu výuky(po delší domluvě,vysvětlování a prošení přistoupila na to,že alespoň až od druhé přestávky-jelikož ráno si dceru zcela obstarávám a připravuji sama) k dispozici osobní asistenci,(který ale vše víceméně prosedí ve vedlejší místnosti) nebo si máme prý hledat jinou školu.Bohužel nevím jak z této situace ven,dcera je velmi citlivá-našla si tam již kamarády a tato situace ji moc nepomáhá už z důvodu sebevědomí a také v tom,že mi přijde nesmyslné platit si někoho jen proto aby tam jen seděl a max. 2x za dobu ve škole ji dal na WC a přichystal učivo a vyndal svačinu,kterou si beztak snaží vyndavat sama a z domova ji má připravenou tak aby ji nemusel nikdo pomáhat-vše má nakrájené atd....jelikož jsem matkou samoživitelkou a starám se ještě o další své dvě děti(z toho syn který má Tourettův syndrom-poruchy pozornosti,adhd atd....)ale i přes to všechno si paní ředitelka stojí za svým a trvá na osobní asistentce. Již jsem se ptala i na jiné škole zda by ji nevzali,ale vše je organizačně opět pro všechny náročné tak se mi do tohoto vůbec nechce jít. Mohl by jste mi prosím v tomto poradit,jak se zachovat a jak postupovat dále? Ráda Vám zašlu nějakou fin. částku jako poděkování,jelikož opravdu nevím jak dále a co s tím vším a budu moc ráda za jakoukoli radu a podporu.
 
Jana

Vážená paní Jano,

právo je jednoznačně na Vaší straně. Pedagogický asistent má vykonávat i některé činnosti osobní asistence. Tak jak popisujete situaci, Vaše dcera potřebuje poměrně málo asistence. Doporučuji Vám obrátit se na Školské poradenské centrum, případně na zřizovatele školy - asi krajský úřad, aby paní ředitelce vysvětlil, jaké jsou povinnosti pedagigického asistenta. Pokud by to nepomohlo, tak mi napište podrobnosti na adresu v.krasa@nrzp.cz. Řešil bych vzniklou situaci ve spolupráci s MŠMT ČR.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovala Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.