asistent pedagoga na střední škole

Vážený pane Kráso, mám 17-ti letou dceru, která má těžkou dyskinetickou formu DMO. Kromě nohou má postižené taky ruce. 1.září nastoupila na střední školu prof. Zdeňka Matějčka v Ostravě obor Zpracovatel přírodních pletiv. Ve třídě je jich 11 a z toho jsou 4 na vozíčku a dvě nevidomé děti. Na tento počet je jenom jeden pedagog a jeden asistent pedagoga. Moje dcera a ještě jeden kluk potřebují pomoc i při sebeobsluze (pomoc při svačině a wc).  Já se chci zeptat jestli je v pracovní náplni asistenta pedagoga i pomoc těžce tělesně postiženým se sebeobsluhou. Vedení školy nám tvrdí, že je to v náplni práce osobního asistenta, kterého si máme zaplatit sami, že asistent pedagoga přichází a odchází do hodiny a z hodiny s učitelem. Mockrát děkuji za odpověď
 
Pavlína Horáková

Vážená paní Horáková,

v náplni práce pedagogického asistenta je také pomoc při běžných úkonech sebeobsluhy. Zarážející je nízký počet pedagogických asistentů na takový počet osob s těžkým zdravotním postižením. Doporučuji Vám, abyste se obrátila na zřizovatele školy, případně KÚ se žádostí o navýšení počtu asistentů pedagoga s tím, že školský zákon stanoví, že jeden asistent pedagoga by měl být maximálně na tři osoby s těžkým zdravotním postižením.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.