Žaloba ke Krajskému soudu o snížení ID

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o pomoc sepsání žaloby o snížení stupně ID ze 3 na 2 st. Jedná se o Longovidový stav , který trvá přes 2,5 roku ,námitka mi byla zamítnuta i přes zprávy odb.lékařů , že nejsem tč. schopna žádné výdělečné činnosti. Dle mého je to v rozporu, další vyšetření a zprávy budu mít ještě během tohoto měsíce Děkuji za odpověd
 
Kateřina Ráchel

Vážená pane Ráchel,

do dvou měsíců od doručení zamítnutí Vaší námitky můžete podat správní žalobu, která se podává ke Krajskému soudu. Doporučuji Vám, abyste se obrátila na Poranu NRZP ČR, telefon 230 234 957, email: poradnanrzp@nrzp.cz, kde Vám pomohou se sepsáním správní žaloby. Důležité je, abyste měla řádnou zdravotní dokumentaci. Jen Vás upozorňuji, že správní žaloba je poměrně zdlouhavý proces.

Máte ještě možnost se pokusit přibližně po půl roce podat novou žádost o zvýšení stupně invalidity s tím, že došlo ke zhoršení zdravotního stavu a muselo by to bt znát v lékařské zprávě. Je to možná rychlejší způsob než podat správní žalobu, na druhou stranu je třeba upozornit, že nemusíte s touto žádostí zniovu uspět. Vzhledem k tomu, jak jstre se zmínila o některých podrobnostech Vašeho zdravotního stavu, tak se domnívám, že byste se správní žalobou uspěla. Jenže u správní žaloby je to tak, že soud nestanovi rovnou III. stupeň ID, ale vrátí věc k novému posouzení s tím, že upozorní na pochybení při posuzování. Záleží na Vás, jak se rozhodnete. V poradně NRZP ČR jsou zpravidla každý dem od 9 hodin, kromě středy.

S pozdravem Václav Krása