Informace č.: 48 - 2019 (Novela zákona č. 329/2011 Sb.,)

Dobrý den. Mám velkou radost z toho, že se podařila prosadit novelizace zákona č. 329/2011. Nyní k dotazu: mám těžkou dechovou poruchu, nejsem schopna nafoukat ani spirometrii, kromě toho mám těžké CHOPN, těžce oslabeny malé dýchací svaly i těžký pozátěžový bronchospasmus. Ještě v minulém roce jsem byla objednána na termoplastiku plic. Následně však u mne došlo k plicnímu kolapsu a já skončila JIP. Po měsíční hospitalizaci na JIP mi bylo při propuštění sděleno, že se musím s termoplastikou plic rozloučit a dávat pozor abych nemusela podstoupit nějakou operaci, neboť stav plic mi neumožní ani celkovou narkózu. Toto mi potvrdila i pneumoložka v NCTA kde jsem vedena pro těžké astma ve stupni OLA/TRA. Pro toto onemocnění nejsem schopna ujít ani 5 metrů a rodina mě musí vozit na invalidním vozíku. Budu mít konečně možnost dosáhnout na nějakou kompenzační pomůcku dle výše citované novelizace, když netrpím na respirační nedostatečnost s oxygenoterapii? Pokud ne, proč jsme stále pouze na okraji zájmu společnosti? Z okolí znám několik osob s respirační nedostatečností s oxygenerátorem, ale zvládají mnohem víc činností než já. Z mého nízkého ID 3. stupně si totiž nemohu žádnou kompenzační pomůcku dovolit a v minulosti mi bylo vše zamítnuto. Pamatuje tedy výše uvedená novelizace vyhlášky konečně i na můj případ? Děkuji za odpověď.
 
Zuzana

Vážená paní Zuzano,

domnívám se, že Vaše diagnóza se do uvedené novelizace zákona č. 329/2011 Sb., vejde ale přesto bych Vás poprosil, abyste mi podrobnosti poslala na můj email v.krasa@nrzp.cz. Zákon byl zpracován podle odborných společností na danou problematiku. Konkrétně to byla mimo jiné Odborná pneumonologická společnost, proto si myslím, že by měl zákon ošetřovat všechny tyto stavy. Informaci, kterou mi pošlete předám posudkovému lékaři a odborné spoolečnosti, aby mi sdělili, zda Vaše diagnóza se vejde do nové zákonné úpravy.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.