Parkování v modré zóně + připravované elektronické známky 2021

Vážený paně Kráso, ráda bych věděla, jak se řeší situace, kdy velmi malé množství parkovacích míst u modrých zón nestačí pokrýt potřebu vlastníků průkazů  ZTP/P s platnou parkovací kartou. Nejednou se nám stalo, že jsme museli zastavit opodál, kde už ovšem vyhrazené místo nebylo a my tím riskovali vyfocení vozidla.V autě vozíme našeho těžce postiženého syna, který je sice plnoletý, ale nikdy nebyl a nebude vlastníkem vozidla. Dřív byla možnost parkovat "kdekoliv" a v případě problémů na policejní služebně situaci vyřešit prokázáním se platnou průkazkou.Nyní se zdá, že pokud je vyhrazené parkovací místo obsazené (což většinou je), je platný průkaz s park.kartou naprosto k ničemu a pokuta nám hrozí jako komukoliv jinému. Je nějaká možnost, jak tuto situaci řešit  a neriskovat pokutu ? Je nutné vzít v potaz,že v mnoha případech je to tak, že postižená osoba s průkazem není a nikdy vlastníkem automobilu nebude, ale je nějakou blízkou osobou pravidelně dopravována. Stejný problém by mohl nastat u avizovaných dálničních známek, kdy je nutné vzít v potaz, že osoba, která má nárok na bezplatnou dálniční známku nemusí být vlastníkem automobilu a je tudíž nezbytné, aby tato osoba měla možnost zaregistrovat si "na sebe"vozidlo, kterým budu převážena, i když k němu nemá žádný vlastnický vztah. Děkuji předem.Kloudová    
 
Karolína Kloudová

Vážená paní Kloudová,

problém s modrými zónami velmi dobře znám, ale bohužel, města, která je používají nemají vyřešeno parkování držitelů průkazu ZTP a ZTP/P, kteří mají parkovací kartu. Snažíme se apelovat na vedení Prahy, abychom nějaký systém zavedli, který by umožnil na krátkou dobu parkování v modré zóně. Zákon tyto věci neupravuje a záleží jen na jednotlivých městech, jak k tomuto problému přistoupí.

Pokud jde o dálniční známky, ta situace je složitá a asi se bude řešit tak, že každý držitel průkazu ZTP nebo ZTP/P bude mít na sebe zaregistrováno jedno auto, u kterého se nebude platit dálniční známka. Dojde ke zhoršení současné situace. Je to však obdoba řešení například na Slovensku a i v dalších zemích. Zatím nevidím východisko z této patové situace.

S pozdravem Václav Krása