Snížení invalidního stupně

Dobrý den pane Krása, mám takoví problém, syn měl třetí invalidní stupeň, a měli jsme dvou roční přezkoumání a snížili mu ho na druhý. Nevím, co mám dělat a zdali na to měli právo, syn potřebuje celodenní péči, všude ho musím vodit, sám se nenají neobleče, zkrátka sám neudělá nic. Do rozhodnutí nám sprostě napsali, že nezvládá jen čtyři věci. Přitom sem jasně do papíru napsala, že nezvládá nic, kromě sám lehnou a sednou. Syn má tuberozní sklérozu na mozku, do toho je epileptik, dále má lehkou mentální retardaci, je mu pět let, ale mozek funguje na tři roky. Také má ADHD. Jsem na tutěch dávkách závislá, protože syn má záchvaty zuřivosti a nemám šanci při něm jít do práce, protože jeho péče o něj 24 hodin denně je tak náročná, že mě ho nechce nikdo hlídat. Budu se odvolávat, protože tohle myslím, že je nezpravedlivé. Jeho stav se naopak zhoršuje. Myslíte, že měli právo nám snížit stupeň invalidity? Nebo, co byste mi poradil? Děkuji za odpověď S pozdravem Jana Paluchová
 
Jana Paluchová

Vážená paní Paluchová,

Vy se zmiňujete o tom, že syn měl III. invalidní stupeň, z čehož není zřejmé, zda máte na mysli invalidní důchod nebo příspěvek na péči. Jak popisujete dále, tak je asi zřejmé, že se jedná o příspěvek na péči. V případě PnP se musíte odvolat do 15 dnů od doručení rozhodnutí o snížení příspěvku. Odvolání se podává prostřednictvím ÚP ČR, který vydal rozhodnutí, ale adresuje se na odbor odvolacích agend MPSV ČR, Podsklalská 19, 128 02 Praha 2. 

Pokud byste měla na mysli invalidní důchod, tak se musíte do 30 dnů odvolat prostřednictvím OSSZ na ČSSZ, Křížová 25, 155 00 Praha 5. Do odvolání vždy napiště, to co jste napsala mně do dotazu. Prostě musíte vypsat co nejvíce, co Váš syn nezvládá.

S pozdravem Václav Krása