novakovaaja@centrum.cz

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat. Pobírám pnp (4.stupeň postižení) na dceru ve výši 13.200 Kč v nižší částce, protože dcera má smlouvu s pobytovým zařízenim (domov pro zdrav. postižené). Dceru si pravidelně co 14 dní bereme na týden domů. Při nástupu dcery do domova je to už 5 let domov tuhle informaci zaslal na úřad práce. S Dzp jsem se domluvila, že platbu(péči) za počet dní strávených dcery u nich budu pravidelně zasílat na jejich účet. Jenže teď jsem se na Up dozvěděla, že už těch 5 let nejsem vedená já jako pečující osoba,ale že je to DZP. Což mi nikdo před těmi 5 lety neoznamil, peníze mi stále chodily, tak jsem neměla tušení, že by tam měla být nějaká změna a nadále jsem všude (přídavky na děti, na bydlení) hlasila péči o dceru i podnikla jako OSVČ na vedlejší činnost. Kdo prosím pochybyl, že mi nadále chodily peníze na můj účet místo DZP a jak mám teďka postupovat. Předem děkuji za odpověď. Nováková Jana
 
Jana

Vážená paní Nováková,

pochybyl ÚP, protože měl peníze, od nástupu Vaší dcery do DZP, posílat Domovu a Domov je ze zákona povinnen Vám vracet část příspěvku za dny, kdy je dcera u Vás. Domov si může ponechat část vratky za to, že Vaší dceři drží lůžko. Částku přesně stanoví vyhlaška č. 505/2006 Sb., kterou se provádí zákon o sociálních službách a také vnitřní předpis Domova, se kterým jste musela být seznámena. Protože DPZ je celoroční pobytové zařízení, tak skutečně nemůžete být pečující osobou, a to Vám měl také sdělit ÚP.

Vážená paní Nováková, kandiduji ve volbách do Poslanecké sněmovny za Trikolóra Svobodní Soukromníci, a to ve Středočeském kraji. Byl bych moc rád pokud byste mohla říci svým známým, aby mi dali preferenční hlas. Předem Vám děkuji.

S pozdravem Václav Krása