DOTAZ-PRŮKAZ ZTP

Vážený pane Kráso. 1)Jsem pacientkou s diagnozou - Těžká plicní arteriální hypertenze s velmi špatnou prognózou.Byla mně přiznána invalidita třetího stupně.Jsem závislá na pumpičce nepřetržitě dávkující léky, kterou mám umístěnu na svém těle. Dokud mně to moje fyzické síly ještě trochu dovolují, když je mně líp, snažím se na kratší vzdálenosti přepravovat i veřejnými dopravními prostředky.(Kontroly u lékařů,vyřizování na úřadech,návštěvy kultur.podujetí,drobnější nákupy). Zde ale narážím na problém. Nemohu využívat sedadla pro invalidní občany, na úřadě mně bylo řečeno, že nemám nárok na průkazku ZTP - jsem ještě "poměrně" pohyblivá. Skutečně se pro nárok na průkaz ZTP zohledňuje jenom míra mobility a duševního stavu? 2) Můj manželovi byla přiznána taktéž invalidita třetího stupně - posttraumatická (těžký úraz mozku) epilepsie a psychický stav. Nebude nikdy dobře stabilizovaný, protože sponu, která mu po úrazu mozku byla voperována, nelze vyjmout. Ta tlačí v určitých místech a pak dochází k častějším mikro-epi.záchvatům. Tak jako já, i on, když se cítí lépe, se snaží přepravovat na kratší vzdálenosti veřejnými dopravními prostředky za stejným účelem jako já. Když je mu "dobře", do pár kilometrů vzdáleného města, které zná, jezdí i sám na nákupy a k lékařům. Cítí se tak ještě užitečný a pomáhá mu to v jeho psychickém stavu. Nicméně, v dopravních prostředcích potřebuje sedět. Bylo mu na úřadě řečeno, že je ještě dostatečně mobilní, když může "cestovat", takže nárok na ZTP nemá. Pacienti s epilepsií se tedy považují za zcela mobilní? Děkuji za odpověď a eventuální radu. Jurášová Dana
 
Dana

Vážená paní Jurášová,

nyní je v Poslanecké sněmovně projednávána novela zákona č. 329/2011 Sb., která rozšiřuje diagnózy pro účely příspěvku na kompenzační pomůcky. Domnívám se, že až bude tento zákon schválen, bude moci být analogicky vztažen na průkazy ZTP. Jinak Vám musím dát jediné doporučení, abyste si případně požádali znovu o průkaz, neříkali, že můžete jet veřejnou hromadnou dopravou, neříkali, že ujdete několik kilometrů a podobně. Je to smutné, ale je to tak, že posudkoví lékaři zpravidla posuzují tak, že není jediná možnost, než trochu zveličit svůj zdravotní stav. Kdyby uměli objektivně posoudit, tak bych Vám to neradil. Ale Vaši situaci chápu.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.