Snížení II. ID na I. ID

Vážený pane Kráso, chtěl bych Vás poprosit o radu. Byl mi snížen 2. stupeň ID na 1. stupeň ID. K tomuto jsem podal námitku, kde jsem uvedl aktuální zhoršení mého stavu. Na námitku mi přišlo rozhodnutí potvrzující snížení ID. Překvapen jsem byl hlavně z odůvodnění snížení ID. Kde ČSSZ uvedlo, že sice ze zdravotní dokumentace se jedná o zhoršení stavu v poslední době, ale oni posuzují stav za celou dobu ID. Dále, že jsem zaměstnán na plný úvazek a se zdravotním postižením jsem se již vyrovnal a nevyžádal si vystavení dočasné pracovní neschopnosti. To že zhoršení stavu řeším vybíráním si dovolené již nikdo neřeší. Vyplatí se vůbec podávat žalobu na toto rozhodnutí? Nedopadne rozhodnutí soudu stejně? Jsem z Pardubického kraje, případná žaloba by měla tedy být adresována na Krajský soud v Pardubicích? Je vhodné žalobu nechat sepsat od právníka? Nemám s tímto žádné zkušenosti. Děkuji předem za odpověď S pozdravema přáním pěkného dne Ladislav Andrle
 
Ladislav Andrle

Vážený pane Andrle,

to je trošku lumpárna od ČSSZ, protože u I. i II. stupně ID se předpokládá, že příjemci pracují a to i na plný úvazek. Vy však můžete dělat pouze některé práce, které jsou zpravidla i hůže hodnocené a proto pobíráte ID.

Doporučuji Vám, abyste podal správní žalobu, a to ke Krajskému soudu v Pardubicích. Správní žalobu můžete sepsat sám, není to nic složitého. Napíšete tam o sobě základní údaje, uvedete, že podáváte správní žalobu proti rozhodnutí o zamítnutí námitky, které bude přílohou žaloby. Dále uvedete to, co píšete i v dotazu, že posudkový orgán uznal zhoršení zdravotního stavu a Vy musíte argumentovat právě tím, co jsem uvedl, zhoršení možnosti záskat zaměstnání, práce je méně hodnocena, že si musíte vybárat dovolenou, abyste vůbec zvládl práci a podobně. Bude dobré, když také budete mít nejčerstvější zdravotní zprávu, kterou byste přiložil k žalobě. Na podání žaloby máte 2 měsíce, čím dřív, tím líp, protože vyřizování žalob je poměrně zdlouhavé. 

Doporučuji Vám, abyste soud zároveň požádal o přidělení advokáta ex offo na zároveň, pokud máte nižší příjmy, tak aby Vám soud odpustil soudní poplatky. V těchto případech je to běžná praxe.

S pozdravem Václav Krása