pracovní úraz

Dne 23.8.2021 mi byl přiznán invalidní důchod 2 stupně z důvodu pracovního úrazu a jsem na nemocenské kterému nejpozdějšímu datu mně lékař může uschopnit a když nastoupím k zaměstnavateli a tuto práci nemůžu vykonávat co mám dělat když se mnou rozváže pracovní poměr mám nárok na rentu a odstupné a může mi nařídit zbytek dovolené 20 dnů . Děkuji za odpověd.
 
Roman

Vážený pane Romane,

lékař Vás může uschopnit na základě posouzení zdravotního stavu a není určen žádný limit. Maximální doba nemocenské je 2 roky, pročemž po roce by ošetřující lékař musel požádat OSSZ o prodloužení pracovní neschopnosti. 

Pokud nemůžete vykonávat zaměstnání, které jste vykonával do pracovního úrazu, tak by Vám měl zaměstnavatel nabídnout jiné zaměstnání. Pokud takové místo nemá, tak Vás může ze zdravotních důvodů propustit. Pokud jde o rentu, tak tu by Vám měla vyměřit pojišťovna Kooperativa a pravděpodobně by Vám s tím měl pomoci Váš zaměstnavatel.

Pokud jde o dovoolenou, tak Vám zaměstnavatel může nařídit polovinu doby dovolené.

Jen Vás upozorňuji, že vzhledem k tomu, že máte ID II. stupně, tak pokud byste nepracoval, budete pouze zdravoitně pojištěn, ale nebudete sociálně pojištěn. To znamená, že Vám nebude započítávána náhradní doba pro účely starobního důchodu. Proto je nutné, abyste si nějaké zaměstnání sehnal. Upozorňuji Vás však, že o výši Vaše výdělku se Vám sníží vyplácená renta.

S pozdravem Václav Krása