námitkové řízení

Dobrý den, pobírala jsem invalidní důchod III. stupně, posudkovým lékařem mi byl změněn stupeň invalidity na II, s tímto jsem nesouhlasila a po obdržení Rozhodnutí s touto změnou jsem podala v zákonné lhůtě námitku. Posudková lékařka potvrdila II. stupeň invalidity s tím, že dokonce snížila procentní míru. Předpokládám správně, že bude následovat opět Rozhodnutí a teprve po jeho doručení mohu podat správní žalobu? Jedná se o námitkové řízení, které je ukončeno Rozhodnutím? S posudkem invalidity po námitkách nesouhlasím a tak chci přistoupit k dalšímu kroku, kterým je podání žaloby ke krajskému soudu. Děkuji předem za vysvětlení. Hezký večer Iva
 
Iva

Vážená paní Ivo,

 ano, je tomu tak, že musíte počkat na rozhodnutí a teprve potom můžete podat správní žalobu. Správní žalobu musíte podat do 2 měsůců od doručení rozhodnutí ke Krajskému soudu.

Prosím, nezapomeňte, že současně s posláním žaloby si požádejte o odpuštění poplatků ze sociálních důvodů a  případně o advokáta ex offo. Musíte do žaloby napsat, že posuzující orgán nevzal v úvahu všechny okolnosti Vašeho zdravotního stavu.

S pozdravem Václav Krása