Škola pro meho postizeneho syna

Dobry den, mnel bych na vas prozbu, poradila mi kamaradka , ze vas mam pozadat o radu. Mame šesti leteho synka , s levostrannou hemiparesou. Je moc šikovnej a mozecek ma v poradku ( dekujeme bohu ) , ted mnel jit do školy , ale musel na operaci do příbrami, na natažení ach. šlachy, tudiš nemoch do školy, a dostal odklad. Ale co se chceme zeptat, chteli by jsme ho dat do školy , mezy normalní deti, protoze vime ze to zvladne , ale po fizicke strance ne. Chodi sam , jen kdyz se musej pouzit obe ruce , tak potrebuje pomoct. Moc to pro nas znamena,aby sel do normalni školy,a nevime jak to udelat. Kazdej nam rika , ze spravne musi do specialni školy. A ted jsme se doslechli, ze to jde. A , ze existuje Pedagogický asistent, ktery je placen statem, ktery by se synem chodil do školy. Poradte nam, prosim. Moc dekujem.
 
Jan Fiala

Vážený pane Fialo,

je samozřejmé, že Váš syn by měl navštěvovat normální školu a prosím, abyste na tom trval. Nikdo Vám nemůže určit, že se má vzdělávat ve speciální škole. Doporučuji navštívit se synem speciální pedagogické centrum a požádal je o stanovení rozsahu pomoci asistenta pedagoga s tím, že trváte na tom, aby syn docházel do normální školy. Na základě tohoto posudku se obrátíte na Vaši spádovou školu, požádáte je o přihlášení syna do školy a zároveň zajištění asistenta pedagoga. Pokud se škola bude vymlouvat, že na asistenta nemá peníze, obraťte se na zřizovatele školy, případně na odbor vzdělávání KÚ. Všichni budou říkat, že nemají peníze, takže je potřeba bát trochu asertivní. Pokud byste měl potíže, znovu se na mne obraťte.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.