Osobní asistent?

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat.Hodně se píše mezi rodiči na internetu že jim posudkový lékař neuznal osobní aktivity jelikož dítě nemělo osobního asistenta.Mám syna ve speciální škole pro děti s kombinovaným postižením a mentálním postižením.Ve střídě je 5 žáku paní učitelka +3 spec. pedagog učitelky.Kluka do školy i ze školy vodím nikdy se neučastnil a neučastní žádných aktivit které pořáda škola vždy je bud s asistetkou ve škole nebo ho mám doma.Třída je zamčená je v ní relaxační místnost,místnost když chce být dítě samo a taková malá třída vše je zabudováno v jednom na menším prostoru.Pedagog.asistetky zabavují děti o přestávkách dohlížejí na wc,mití rukou svačiny,pomáhají komplexně dětem dle toho který má jak potřeby,a podobně.Mám nové posouzení a vůbec netuším jak reagovat jestli osobní aktivita na úkor toho neuznají. Kluk má epilepsii,autismus,lehká mentální retardace nešel vyšetřit tak má připsáno funkčně odpovídá středně těžké až těžké mentální retardaci,hyperkinetický syndrom,nutkavé chování,hyperakusie,porucha koordinace.Často na to myslím.Jelikož tam děti osobního asistenta nemají a o všechno se starají ve škole. Děkuji moc za odpověd
 
Hanka

Vážená paní Hano,

při uznání osobních aktivit vůbec nezáleží na tom, zda máte osobního asistenta nebo ne. To je posouzení, zda V´áš syn, když bude dělat nějakou aktivitu, například práce na pískovišti, houpat se na houpačce, zda může tuto aktivitu vykonávat samostatně, nebo potřebuje, aby jej někdo pořád provázel, aby si neublížil a podobně. Takže pokud Vám bylo řečeno, že nemáte asistenta, tak že Vám nemůžou uznat tuto životní potřebu, tak jim sdělte, co píšu a můžete klidně říci, že to máte ode mě. 

S pozdravem Václav Krása

 

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.