Asistent pedagoga náplň práce

Dobrý den pane Kráso,obracím se na Vás s dotazem ohledně asistenta pedagoga. Syn má kombinované postiženi a již třetím rokem navštěvuje ZŠ speciální, kde jsem platila za služby asistenta .Letos vsem rodičům žáků bylo oznámeno,že dle nové vyhlášky,asistent pedagoga nemůže pomáhat žákům se sebeobsluhou, nemá to v popisu práce,a máme zajistit osobního asistenta. Můj dotaz zní : -Skutečně je povinost rodiču aby zajišit osobního asistenta do speciální školy? -Skutečně asistent pedagoga nemá v popisu práce dopomoci se sebeobsluhou žákovi s postiženim? -kde najdu novou vyhlášku ? Moc děkuji za odpověď Viktoria
 
Viktoria

Vážená paní Viktorie,

samozřejmě, tak jak Vám to říkají ve škole, to není pravda. Došlo ke změně vyhlášky č. 27. Od 1. 9. letošního roku platí novela vyhlášky č. 27/2016 Sb., kterou se provádí tzv. školský zákon. Tato vyhláška stanoví jako by dva druhy asistentů pedagoga. jednak jsou to asistenti pedagoga ve IV. a V. platové třídě a dále jsou to asistenti pedagoga, kteří jsou v VIII. a IX. platové třídě. Tím se vytvořili jako by dvě kategorie asistentů pedagoga. Některé školy to pojaly tak, že ti asistenti pedagoga s vyššími platovými stupni nebudou provádět sebeobslužné úkony žáků, ale budou je provádět pouze asistenti pedagoga s nižšími platovými stupni. Tento výklad je však chybný a neodpovídá vyhlášce ani školskému zákonu. To znamená, že nemáte žádnou povinnost zajištění osobního asistenta do školy a používat k tomu příspěvek na péči Vašeho syna. Je důležité, abyste do školy zašla, toto jim vysvětlila a říct, že jste tuto věc konzultovala s mnou.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.