Renta

Dobrý den Mám 5 let rentu na loket -artroza skoro 4 stupen,pracoval jsem 24 let v dole na čelbě. Je mi 52 let. Asi dva roky mám již problemy s kolenem a ted jsem po operaci menisku .Ctěl jsem se zeptat,zda by mi mohli odebrat rentu,kdyby mi nedej bože museli dat umělý kloub kolene?
 
Milan Zelinka

Dobrý den pane Zelinko,

 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Tak, jak jste mi Vaši situaci popsal, se na ni nedá zcela jednoznačně odpovědět. Pokud jste jako horník pracoval 24 let v dole, a před pěti lety Vám byla v souvislosti s artrózou lokte vzniklou výkonem tohoto zaměstnání přiznána nemoc z povolání, lze předpokládat, že loket nebude jediným kloubem Vašeho těla, který byl při Vaší práci ohrožen nemocí z povolání. Lze důvodně předpokládat, že nemocí z povolání byly ohroženy všechny Vaše klouby včetně Vámi nyní zmiňovaného kolene. Protože s ním máte problémy již dva roky, lze se domnívat, že i poškození tohoto kolene mohlo vzniknout v souvislosti s výkonem Vašeho minulého povolání, kdy jste pracoval jako horník.

Mám-li však přímo odpovědět na Vaši otázku, zda by Vám pojišťovna mohla přestat vyplácet rentu s odůvodněním, že nyní máte zdravotní problémy s kolenem, tak zde musím bohužel konstatovat, že by se tak stát mohlo. Je bohužel smutnou pravdou, že v současnosti tuto praktiku pojišťovny uplatňují s poukazem na to, že se jedná o obecné onemocnění, které by příjemci renty stejně znemožnilo výkon jeho původního povolání, i kdyby pracovním úrazem nebo nemocí z povolání netrpěl. Tento názor by samozřejmě pojišťovna za určitých okolností mohla chtít uplatnit.

Lze to však ale i otočit. Bývalý zaměstnavatel a s ním i pojišťovna jako vedlejší účastník (plátce renty) odpovídají pracovníkovi samozřejmě i za takovou škodu na zdraví, která vznikla v souvislosti s výkonem povolání poškozeného již dříve. Některé škody na zdraví, způsobené původním výkonem povolání a přímo s ním související, se totiž mohou projevit až mnohem později. Postupem času. Předpokládám, že toto by mohl být i Váš případ. Za takovouto škodu na zdraví by Vám tedy mělo být vyplaceno další odškodnění.

K tomu, aby se prokázalo, zda Vaše současné zdravotní problémy přímo souvisí s výkonem Vašeho povolání horníka, je nutno, aby se prokázala přímá souvislost mezi Vaší minulou prací a současným zdravotním stavem Vašeho kolena. To znamená, že je nutné, aby odborný lékař, nejlépe ortoped, potvrdil, že k procesu poškození Vašeho kolene došlo již před delší dobou a jeho následky se plně projevují až nyní. Tedy jeho zdravotní stav se přímo odvíjí od tohoto poškození. Že se jedná pouze o progresi zdravotních potíží, které vznikly již při výkonu Vašeho minulého povolání.

Pokud by lékař takovýto posudek vystavil, je pravděpodobné, že byste o rentu nejen nepřišel a byla by Vám vyplácena i nadále, ale navíc by Vám vznikl ještě nárok na další odškodnění od Vašeho bývalého zaměstnavatele. Zde ale samozřejmě není možné rentu z titulu dalšího vzniklého zdravotního problému navýšit. Rentou totiž je ve skutečnosti „náhrada za ztrátu na výdělku, vzniklá po skončení pracovní neschopnosti“ a tudíž ta může být pouze tak vysoká, jak vysoký je rozdíl mezi Vaší původní mzdou před vznikem nemoci z povolání a Vaším současným příjmem. To však samozřejmě nevylučuje Váš další nárok na jiná odškodnění. Jedná se především o bolestné, o případné ztížení společenského uplatnění a o náhradu nákladů léčení nehrazených zdravotní pojišťovnou.

V případě, že by Vám lékař takovýto posudek vystavil, je nutno obrátit se s ním na Vašeho bývalého zaměstnavatele, přesně vyčíslit škodu, která Vám vznikla a požádat ho o další odškodnění. Váš bývalý zaměstnavatel samozřejmě předá Váš požadavek pojišťovně, která Vám v současnosti rentu vyplácí. Předpokládám, že se jedná o pojišťovnu Kooperativa a.s. Uplatnit takovouto další náhradu škody však doporučuji za pomoci právního zástupce, neboť tato problematika není vůbec jednoduchá a jednání bývají poměrně komplikovaná. Předpokládám, že sám byste svou škodu neuměl řádně vyčíslit a doložit.

Pokud by se však ukázalo, že Váš současný zdravotní problém s výkonem Vašeho povolání horníka vůbec nesouvisí (a meniskus pravděpodobně po takové době souviset nemusí) pak by samozřejmě mohlo přicházet v úvahu i zastavení výplaty renty z titulu obecného onemocnění.  Tím Vás samozřejmě nechci nikterak strašit, neboť zdravotní stav Vašeho kolena a detaily Vašich zdravotních problémů vůbec neznám. Tyto zdravotní problémy tedy musí posoudit Váš ošetřující ortoped a rozhodnout o tom, zda mají, či nemají souvislost s výkonem Vašeho minulého povolání. Poté Váš zdravotní stav ještě může být hodnocen dalšími revizními posudky odborných lékařů.

Přeji Vám pro Vás příznivé vyřešení Vaší situace.