limity u ZP

Dobrý den. Pane Kráso, prosím o vysvětlení vůbec tomu nerozumím. Má invalida druhého stupně nárok na vrácení doplatku, pokud přesáhl ten limit 500 Kč. Já jsem ve dvojce a volala jsem na svoji pojišťovnu 211 a tam mi řekli že to u dvojky neplatí. Moc děkuji za odpověď. od 1. 1. 2020 500 Kč jsou u pojištěnců, kteří jsou poživateli invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně a doložili tuto skutečnost kopií rozhodnutí o invalidním důchodu pro invaliditu třetího stupně, a u pojištěnců, kteří byli uznáni invalidními ve druhém nebo třetím stupni, avšak invalidní důchod jim nebyl přiznán pro nesplnění podmínky doby pojištění, a doložili tuto skutečnost kopií posudku o posouzení zdravotního stavu (od doby doložení dané skutečnosti a jen po dobu jejího trvání).
 
Lenka

Vážená paní Lenko,

 Od 1. ledna 2020 se snižuje limit doplatků za léky na 500 Kč pro pojištěnce, kteří pobírají invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně (nutno doložit kopii rozhodnutí o invalidním důchodu pro invaliditu třetího stupně). Dále pro pojištěnce, kteří byli uznáni invalidními ve druhém či třetím stupni, avšak invalidní důchod jim nebyl přiznán pro nesplnění podmínky doby pojištění (nutno doložit kopii posudku o posouzení zdravotního stavu).

Jestliže invalidní pojištěnec nedoloží dané skutečnosti své zdravotní pojišťovně, tak je jeho ochranný limit na léky stanoven na základě jeho věku.

S pozdravem Václav Krása