elektrický invalidní skútr

Dobrý den. Můžete mi prosím sdělit, proč jsou některá onemocnění ze stran našeho státu tak podceňována? Podle mne je to přímo záměr, aby se z těchto invalidů co nejrychleji stali ležáci. Z mého okolí znám poměrně dost těžce pohybově omezených invalidů, kteří však mají smůlu, že nespadají do vybrané skupiny. Tedy ze strany státu, potažmo ÚP nebo ZP nemají na nic nárok. Toto je i můj případ. Nejsem schopna samostatné chůze, invalidní vozík však nejsem pro další onemocnění schopna obsloužit. I přes doporučení odborných lékařů k zapůjčení elektrického invalidního vozíku, mi toto ZP zamítla s tím, že moje těžké onemocnění nespadá do příslušné kolonky. Měla jsem však štěstí, kamarádi a známi se poskládali a zakoupili mi elektrický invalidní skútr. Jenže zde nastaly obrovské potíže. Tento skútr je vhodný pouze spíše do exteriéru. Pro jeho rozměry nejsem schopna ani nikam vycestovat na delší vzdálenost. Vzhledem k tomu, že se s tímto skútrem do autobusu nedostanu(bezbariérový autobus k nám nezajíždí) hodlala jsem využít služeb ČD. Na hodně místech čtu, že tento dopravce disponuje plošinami vhodnými pro nakládku invalidních vozíků a tedy je vhodný pro cestování těchto osob. Jenže i zde jsem narazila, plošina je krátká(skútr má rozměry 140x60), taktéž se nedostanu do většiny současných bytových výtahů. Je šance, že se i my těžce pohybově postižení invalidé, kteří však máme smůlu, že nespadáme do příslušné kolonky a tedy ze strany ÚP ani ZP nemáme na nic nárok, že se dočkáme zlepšení podmínek? Nejenže jsme trestáni za své těžké onemocnění tím, že si musíme všechny pro nás důležité pomůcky hradit, ale po jejich zakoupení(viz například tento invalidní skútr) což nás stojí ohromné odříkání a uskromňování z našich většinou velice nízkých ID, ale pak se stejně nemáme šanci nikde dostat. Vím, že naše vládní a parlamentní představitele zajímají mnohem důležitější věci, jako je zvyšování jejich již v současné době nemalých příjmů nebo jak ještě víc zlepšit podmínky některých etnických skupin nebo jak nejlépe vyhovět nápadům čelních představitelů EU, ale kdy se dostaneme na řadu konečně my?Kdy se konečně dočkáme nějaké výrazné změny? Děkuji za odpověď.
 
Miroslava

Vážená paní Miroslavo,

souhlasím s Vámi, že je řada diagnóz, u kterých je posuzování zdravotního stavu a důsledků zdravotního stavu velmi problematické a chybné. Pokud jde o elektrický invalidní vozík, tak jste měla o něj bojovat a odvolat se proti rozhodnutí, že Vám nebude zapůjčen. Také záleží na tom, jak lékař odborník, který může předepisovat EIV, napíše důvody pro poskytnutí vozíku. Důležité je, aby tam byly uvedeny pouze zdravotní důvody. To znamená udržení zdravotního stavu, možnost polohování a podobně. Nesmí tam být žádný důvod sociální. To znamená integrace, možnost zaměstnání a takovéto záležitosti. Tyto argumenty zdravotní pojišťovny neuznávají.

Pokud jde o skútr, tak skútr není zdravotnický prostředek, a tudíž ani nemohou být prostory a plošiny dimenzovány na jeho velikost. Skútr je tak velký, že by taková velká pojizdná plošina nešla ve vlaku instalovat. To není žádná diskriminace, to je prostě realita. Když už Vám Vaši známí chtěli něco koupit, tak Vám měli koupit invalidní vozík. Dnes existuje i trh s elektrickými invalidními vozíky, dají se v ceně skútru pořídit.


S pozdravem Václav Krása


Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji