Parkování na místě ZTP osoby blízké - dotaz

Dobrý den pane Kráso, před časem jste odpovídal na dotaz - Parkování na ZTP osoby blízké. Jednalo se o případ, kdy si hodný syn, nebo dcera, přivezli domů svou nemocnou maminku, držitelku průkazu ZTP. Po té, co jí doma uložili, zabrala zdravá osoba blízká parkovací místo pro jinou nemocnou maminku, invalidní řidičku. V odpovědi jste se viníka zastával. Ani nevíte, co jste touto odpovědí rozpoutal. Během krátké doby se našem sídlišti objevilo asi 50 osob blízkých, kteří mají v přihrádce 01 a bez skrupulí zabírají místa určená výhradně pro invalidy. Každý zrovna přivezl nemocného otce, nebo chorou matičku. Argumentují Vaší odpovědí a neoprávněně parkují 365 dní v roce. Sleduji Vaše vystoupení a články. Musím uznat a mám dojem, že se Váš názor na tento hyenismus a sobectví  změnil. Legislativa vždy pokulhává. Tento celorepublikový problém by snad mohla vyřešit změna v označení dnešní 01, kdy mezi řidičem, držitelem ZTP a osobou blízkou, by byl nějaký rozdíl. Jste jeden z mála, kdo se vahou své osobnosti může domoci nápravy.   S pozdravem Nonika F.
 
Monika F.

Vážená paní Moniko,

přiznám se, že si již nepamatuji na tento problém, protože dostávám dotazů mnoho a není možné, abych si je pamatoval. Asi by bylo dobré, kdybyste mi na můj email v.krasa@nrzp.cz popsala blíže uvedený problém. 

Pokud je vyhrazené místo na konkrétní SPZ, tak nelze, aby na tomto místě parkovalo jiné vozidlo. Pokud se však jedná o obecně vyhrazená parkovací místa pro držitele průkazů OZP, tak těžko lze někoho postihnout, pokud na tomto vyhrazeném parkovacím místě stojí vůz s označením O1 s tím, že toto vozidlo zároveň je používáno k přepravě držitele průkazu. Přiznám se, že může dojít částečně k zneužití, že vozidlo je používáno i k jiným účelům, ale nedovedu si představit, jak by to šlo legislativně ošetřit. Je to o slušnosti lidí a to se nedá žádnou legislativou vynutit.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.