MHD Praha

Dobrý den Mám prosím dotaz.Stalo se mě že čekám na tramvaj na zastávce.Prijela tramvaj,za ní také ta na kterou jsem čekal já.Lidi šli jako ovce do té druhé tramvaje přes celou tu první tramvaj.Je to cca 20 m.Stal jsem v zastávce a čekal že až odjede ta první tak ta druhá vjede do zastávky a zastaví.Bohuzel jen projela a nezastavila.Chodim o svou francouzských holích tam jsem nešel těch 20 m a nenastoupil mimo zastávku.Psal jsem na DP a bylo mě pouze posláno výňatek z přepravního řádu.V takovéto situaci řidič již nezastaví protože by docházelo ke zpoždění spojů.Zastavit musí jen v případě je li v zastávce vozíčkář nebo člověk se slepeckou holí.Tak tomu mám rozumět že když tam bude stát člověk o francouzských holích a nebude mít nohu tak zastavovat nemusí?To je přepravní řád.A já se ptám zda li není nějaký zákon který ukládá povinnost v takovéto situaci zastavit.To přece není možné že tam stojí postižený člověk a prostě nezastaví.Mam ID 3 stupeň ZTP.Dekuji za odpověď Pavel Veselý Praha.
 
Pavel Veselý

Vážený pane Veselý,

žádný takový zákon není, který by upravoval povinnost zastavit přesně na zastávce pokud je tam občan s nějakým zdravotním postižením. Máte samozřejmě pravdu v tom, že by měl zastavit v zastávce. Je to ovšem o tom, že kdyby všichni lidé zůstali na zastávce, tak on by tam zastavit musel. Napsal jste to přesně, že všichni jako ovce. Nevím, zda by se podařilo změnit přepravní řád. Možná jste měl holí zamávat, že budete nastupovat. To znamená upozornit. 

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.