dotaz

Dobrý den , chtěl bych se zeptat jestli úřad postupuje správně . Jsem držitelem průkazky ZTP a mám své vyhrazené místo pro invalidy na svou spz auta. Stěhuji se a proto jsem zašel na úřád v Ostravě-Porubě že bych chtěl zrušit stavajicí místo a že se stěhuji a proto bych ho chtěl mít u nového bydliště. Bylo mi řečeno že Městský úřad zastavil aby invalidé dostali své parkovací místo když splňují vše potřebné .V místě kde se stěhují není žádné místo pro invalidy tak by s tím neměl být problém , Nemůžu moc chodit , mám zkrat končetiny o 7 cm a bez kyčelního kloubu , mám také problémy s páteři a proto potřebuji parkovat blízko domu. Často jezdím po rehabilitacích a lékařích. Chtěl bych se proto zeptat jestli úřad může takto postupovat že i když mám nárok a doposud jsem měl vyhrazené místo na starém bydlišti tak jestli teď může toto pozastavit a nepřesunout místo. děkuji za odpověď přejí pěkný zbytek dne a krásné pohodové vánoční svátky a úspěšný rok 2019
 
David Škárka

Vážený pane Škárko,

vyhrazení parkovacího místa pro konkrétní vozidlo a SPZ je plně v kompoetenci obcí a záleží na jejich uvážení. Nemají žádnou povinnost takové místo zřidit. To znamená, že ve Vašem případě MÚ postupuje správně. Otázkou je, zda nechybí obecně parkovací místa pro osoby s poruchou mobility, která nejsou určena na konkrétní SPZ a také nejsou určena na trvalé stání. To je zcela jiná otázka, tady obce mají povinnost, ale zpravidla vždy před veřejnými budovami. Závěrem, pokud se stěhujete a město Vám nechce vytvořit nové parkovací místo na SPZ ve Vašem novém bydlišti, tak jejich rozhodnutí není proti žádnému předpisu.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.