znevažování zdravotního stavu

Dobrý den pane Krása, obracím se na Vás s prosbou, jak mám dále postupovat v následující záležitosti. Pracuji již 11 let jako uklízečka na jednom učilišti. Za tuto dobu jsem teprve potřetí v pracovní neschopnosti (2 x operace karpálních tunelů a nyní ortopedické problémy s kolenem, kdy hrozí totální endoprotéza. Lékař mi doporučil vlastní rehabilitaci, protože operovat je možné nejdříve na podzim kvůli chladnějším teplotám. Moje PN trvá zatím 2 měsíce. Dnes jsem byla jako obvykle u svého zaměstnavatele odevzdat tzv. papír na peníze a po té následovalo toto: Moje přímá nadřízená mě před svědky nepatřičně nařkla, že jsem simulant a že v době své oficielní vychmázky (které předepsal ortoped) jsem byla viděna venku. Styl, jakým mě nadřízená napadla byl naprosto neadekvátní stavu situace. Bylo mi vytčeno, že se neléčím a byla tendence diskutovat o mém zdravotním stavu, že vlastně mi nic není. Velmi se mě to dotklo a hlavně nevím, jak se mám zachovat. Musím přece dodrzovat léčebný režim. Chtěla jsem se také zeptat, jak postupovat při výpovědi ze zdravotních důvodů po skoncení PN. Děkuji předem za radu a zdravím Renata
 
Renata

Vážená paní Renato,

doporučuji Vám, abyste podala stížnost Inspekci práce na Vašeho zaměstnavatele, protože zaměstnavatel si nemá nic takového dovolovat. Pokud jste uznána v pracovní neschopnosti, tak to zaměstnavatel musí respektovat a pokud máte vycházky, tak není v jeho kompetenci, aby Vám vyhrožoval. Samozřejmě zaměstnavatel smí požádat  OSSZ, aby zkontrolovala, zda dodržujete léčebný režim. Nic víc, nic míň.

Pokud by Vás chtěl zaměstnavatel propustit ze zdravotních důvodů, tak to teoreticky je možné, ale měl by Vám nabídnout napřed jiné zaměstnání v rámci organizace. Teprve kdyby prokázal, že takové pracovní místo nemá, může Vás propustit, a to v zásadě okamžitě a nemáte ani nárok na odstupné. Zaměstnavatel si může objednat posouzení zdravotního stavu svým závodním lékařem. Pokud tento lékař řekne, že nesplňujete zdravotní podmínky pro výkon zaměstnání, které vykonáváte, tak s tím se nedá nic dělat. Mohla byste podat žalobu na zaměstnavatele pro neplatnost ukončení pracovního poměru. Takový soud však bude trvat poměrně dlouho a není jisté, že uspějete. V žádném případě však nedávejte sama výpověď.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.