zkrácený úvazek

Dobrý den,dočetla jsem se Vaší odpověď kde říkáte,že práci přesčas lze nařídit i u zkráceného úvazku. Nerozumím,my jsme toto řešili a dočetli jsme se něco jiného,jak to tedy je?? viz "Zaměstnavatel, který chce, aby lidé zůstávali v práci déle, než jim smí nařídit, se musí na výkonu přesčasové práce se zaměstnanci dohodnout. O své vůli jim takový přesčas nařídit nemůže. „Vždy musí jít o dohodu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Firma přitom nemůže pracovníka postihovat za to, že k další práci přesčas nad uvedené limity nedá souhlas,“ upozorňuje právnička Eva Dandová. „ Dohoda nemusí být písemná, lze ji uzavřít i ústně, například na týden nebo měsíc, tedy na dobu určitou. Nebo i na dobu neurčitou,“ doplňuje mluvčí MPSV. Praxe potvrzuje, že zaměstnavatelé ani zaměstnanci mnohdy nerozlišují rozdíl mezi tím, kdy lze přesčas nařídit a kdy již musí jít o dohodu obou stran. „Zaměstnavatelé často chybují v tom, že kalkulují s nařizováním práce přesčas přímo do rozvrhu směn, což je špatně,“ upozorňuje právnička Eva Dandová. „Práce přesčas se nerozvrhuje, lze ji konat jen výjimečně,“ poznamenává Štěpánka Filipová. Často se chybuje i v tom, že zaměstnavatel chce nařizovat práci přesčas pracovníkovi, který má zkrácený úvazek..Zaměstnancům s kratší pracovní dobou práci přesčas nařídit nelze. Záleží jen na nich, zda budou s přesčasem souhlasit a chtít si tím přivydělat,“ říká Eva Dandová." děkuji
 
Amy

Vážená paní,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR k zodpovězení.

S pozdravem Václav Krása

Dobrý den,

předseda NRZP, pan Bc. Václav Krása mi předal Váš mailový dotaz k vyřízení.

S informacemi uvedeném ve Vašem mailu souhlasím.

Prací přesčas je podle ustanovení § 78 odst. 1, písm. I, zákoníku práce, práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn.

Práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce. Nad tuto hranici může zaměstnavatel požadovat práci přesčas pouze na základě dohody se zaměstnancem. I v tomto případě však počet hodin práce přesčas nesmí v průměru přesáhnout 8 hodin týdně.

U zaměstnanců, kteří mají individuálně sjednánu kratší pracovní dobu, je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit, je možné ji s nimi pouze dohodnout.

V případě, že zaměstnanec napracovává práci konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, které mu jeho zaměstnavatel poskytl na základě jeho žádosti, tak se o práci přesčas nejedná.

Současně se za práci přesčas nepovažuje vykonávaná práce zaměstnance na základě jeho vlastní iniciativy.

Ze zákona může zaměstnavatel práci přesčas nařídit pouze z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami. V den nepřetržitého odpočinku může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon těchto nutných prací, které nemohou být provedeny v pracovních dnech: naléhavé opravné práce, nakládací a vykládací práce, inventurní a závěrkové práce, práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu, při živelných událostech a v jiných obdobných mimořádných případech, práce nutné se zřetelem na uspokojení životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva, práce v dopravě, krmení a ošetřování zvířat.

Zaměstnanci přísluší za práci konanou přesčas příplatek k dosažené mzdě nebo náhradní volno.

Podle ustanovení § 114 zákoníku práce přísluší zaměstnanci za práci přesčas mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo a dále příplatek ve výši nejméně 25 % průměrného výdělku. Zákonem je tedy stanovena pouze minimální výši příplatku, v kolektivní smlouvě může být však stanovena i vyšší hodnota.

Druhou možností je dohoda zaměstnavatele a zaměstnance na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas. Když se zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnou na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas, tak potom zaměstnanci příplatek nepřísluší a obdrží pouze dosaženou mzdu. Náhradní volno je však potřeba poskytnout v době 3 kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době. V opačném případě přísluší zaměstnanci k dosažené mzdě příplatek za práci přesčas.

S pozdravem

JUDr. Pavel Jungr