zdravotní způsobilost k práci

Dobrý den pane Krása, chtěl bych se na Vás obrátit s dotazem ohledně posouzení zdravotní způsobilosti při výkonu práce jako hlídač. Jsem částečně invalidní důchodce a pracuji u firmy jako hlídač objektů. Je mi 58 let a u fimry pracuji již 5 rokem a vždy jsem každý rok absolvoval lékařskou prohlídku  u svého praktického lékaře dělám noční služby. Jsem po operaci páteře a můj praktický lékař je od mého bydliště cca 12km. Teď mne ale firma od roku 2014 poslala na lékařskou prohlídku k poskytovateli pracovně lékařských služeb cca 50km od místa výkonu práce. Jedná se o lékařský posudek pro účely posouzení dravotní způsobulosti k práci ve smyslu zákona č. 373/2011 Sb. Můj dotaz zní zda opravdu musím povinně navštívit lékařské zařízení určené firmou, zda opravdu neexistuje něco jak tomu předejít  a lékařksou zdravotní způsobilost k práci si nechat potvrdit svým ošetřujícím lékařem. Jaký by to mohlo mít dopad. Sídlo mého zaměstnavatele je Praha. Pokud by snad firma neměla pobočku tady u nás v Moravskoslezském kraji tak bych musela absolvovat třeba lékařskou prohlídku i v Praze. Jedná se mi o to že každý rok jim stačilo potvrzení od mého praktického lékaře ale letos tomu tak není a já nevím proč tomu tak je. Pokud budete umět odpověď na můj dotaz byl bych moc rád. děkuji
 
Jind?ich

Vážený pane Jindřichu,

domnívám se, že budete muset navštívit lékaře, kterého Vám určí firma, protože od roku 2013 musí mít zaměstnavatelé svého závodního lékaře, který provádí zdravotní prohlídky zaměstnanců. Pokud Vás však zaměstnavatel posílá tak daleko, měl by Vám uhradit náklady na cestovné.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.