zdravotní a sociální pojištění v invalidním důchodu

Dobrý  den, měla bych prosbu jak je to se zákonem ohledně zdravotního  a sociálního pojištění v invalidním důchodu. Rodiče jsou v invalidním důchodu, otec v celkovém a mamka v částečném. Mamka je vedená na úřadu práce, kde jí nyní oznámili , že musí nastoupit na veřejně prospěšné práce zdarma, ale zdravotní stav jí to neumožňuje . Musí to přijmout? A kdyby se odhlásila z úřadu práce , kdo by za ní platil zdravotní a sociální pojištění? Je sociální pojištění důležité? Musí se platit ?Předem moc děkuji za odpověď
 
Jana K.

Vážená paní Jano,

u příjemců  ID I. - III. stupně je hrazeno zdravotní pojištění státem. U ID III. stupně jsou roky započítávány, jako kdyby občan pracoval. U ID I. a II. stupně není doba pobírání ID započítávána do odpracované doby nároku na starobní důchod. Pokud je Vaší mamince více než 55 let, tak jsoum jí započítávány 3 roky evidence uchazečů o zaměstnání na ÚP započítávány do nároku na starobní důchod. Pokud je Vaší mamince méně než 55 let, tak je započítáván poze rok v evidenci uchazečů o zaměstnání na ÚP. To znamená, že pokud vaše matka již nemá započítávanou dobu z evidence ÚP, tak může se odhlásit z evidence ÚP. Pokud Vaší matce přišlo, že má jít na veřejně prospěšné práce, doporučuji, aby si donesla potvrzení od lékaře, že tyto práce nemůže vykonávat.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní,rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.