Započtení odpracované doby do ID

Dobrý den pane Kráso, ráda bych se Vás zeptala zda se započítává odpracovaná doba do invalidního důchodu při zvýšení stupně. Od roku 2001 jsem pobírala ČID (později invalidita I.stupně) a v červenci 2012 mi byl přiznán invalidní důchod III. stupně. V tomto období jsem odpracovala 8,5 roku. Pracovala jsem jako zaměstnanec, čili jsem platila sociální i zdrav otní pojištění. Přesto mi tato odpracovaná doba nebyla započítána a zohledněna ve výpočtu ID. Je to v pořádku a je možné se někam obrátit o nápravu.                                                                         Děkuji a s přáním hezkhé dne Ledvinková.
 
Hana Ledvinková

Vážená paní Ledvinková,

samozřejmě, že pracovní činnost při pobírání ID, a to kteréhokoliv stupně, je započítávána do odpracované doby. Vůbec tomu nerozumím. Pokud Vám jde o výši ID, je možné, že jste měla nízký plat a tudíž bylo pro Vás výhodnější stanovit Vám ID III. stupně násobkem dříve stanoveného částečného ID. Proto se Vám může zdát, že Vám nebyla zohledněna odpracovaná doba, jinak si to nedovedu představit. Můžete samozřejmě podat námitku proti výši důchodu.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.