Započítávání doby evidence na ÚP:

Dobrý den pane Kráso. V jednom z příspěvků jste tazatelce odpovídal ,,že v případě ID I. stupně musí být vedena na ÚP jako uchazečka o zaměstnání, aby jí byla doba evidence na ÚP počítána do nároku na starobní důchod. Do věku 55 let je doba evidence počítána po dobu jednoho roku, ve věku nad 55 let jsou počítány do nároku na starobní důchod 3 roky." Můj dotaz zní: Co když získám ČID 1.stupně ve 40 letech a už budu až do věku přiznání starobního důchodu pořád jenom na pracáku protože práci kvůli zdravotnímu stavu a malé možnosti práce u nás práci neseženu, to se mi za těch 15 let od 40. do 55.roku mého věku započítá jenom 1 rok ? S pozdravem děkuji za odpověď. Geršl
 
Alois Geršl

Vážená paní Gerši,

ano je tomu tak. Musela byste si platit alespoň minimální důchodové pojištění, nemusíte si platit pojištění na nemoc ani na nezaměstnanost, ale pouze na důchod. Jinak Vám budou chybět odpracované roky nároku na starobní důchod.

S pozdravem Václav Krása

 Vážená paní, 
NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.
Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.