zaměstnání při III. stupni invalidního důchodu

Dobrý den, momentálně mi skončila rodičovská dovolená a mám možnost pracovat v jedné malé firmě. Mám invalidní důchod III. stupně. V rozhodnutí dodatek nemám, ale v posudku od posudkového lékaře z loňského roku mám právě i dodatek o tom, že mohu pracovat za mimořádných podmínek. Chtěla bych se zeptat, jak je možné, že to nemám zaneseno i v rozhodnutí o důchodu a na jaký poměr teda mohu přistoupit. Podle starých předpisů a dřívějšího důchodu, jsem vždy pracovala na 100%. Práci budu mít přizpůsobenou svému postižení a podle potřeb ji budu vykonávat doma či ve firmě. Více méně to bude spíše flexibilní pracovní doba. Včera jsem narazila na první problém už na úřadu práce, kde jsem se chtěla zaevidovat. Tam řešili, zda mohu či nemohu s tímto stupněm in. důchodu. Dnes jsem vše telefonicky zjišťovala jak na sociálce, tak na okresním úřadu práce (jelikož dámy to nemají asi v popisu práce). Nakonec jsme se zhodli, že vedena bych být mohla. Chtěla bych absolvovat rekvalifikační kurz, který potřebuji už k výše zmiňované práci. Paní, která rekvalifikace spravuje, právě zase řešila, jaký úvazek mohu mít jako pobiratel III. stupně. Prosím Vás, jestli byste mi mohl zodpovědět na mé dotazy a poradit mi, co bude pro mě tedy nejlepší. Práci potřebuji, platím hypotéku, jelikož stavíme s manželem (též postižený) bezbariérový domek. Mám pocit, že čím více se člověk snaží být samostatným a zbytečně nezneužívá dávky, tím hůře na tom je. Děkuji mnohokrát za Váš čas a odpověď. Michaela Janáková
 
Michaela Janáková

Vážená paní Janáková,

pokud Vás ÚP zavede do evidence jako uchazečku o zaměstnání, to znamená, že akceptuje to, že můžete pracovat za mimořádných pracovních podmínek. Doporučuji Vám ještě, abyste požádala OSSZ, aby Vám na základě posudku posudkového lékaře, kde se uvádí, že můžete pracovat za mimořádných pracovních podmínek, vydala opravené rozhodnutí, ve kterém již tato poznámka bude explicitně uvedena. je to důležité, abyste neměla již příště problém.

Vkaždém případě Vám doporučuji, abyste absolovovala rekvalifikační kurz. Pokud Vám bude opraveno rozhodnutí, můžete pracovat na plný úvazek bez problému. Pokud byste měla nějaký problém, tak mi napište.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.