zaměstnání 2018

Dobrý den,  jsem krátce držitelem ZTP a snažím se najít vhodné zaměstnání. Bohužel jsem se na několika místech setkal s odpovědí, že od letošního roku nejsou schopni vytvořit pro mě pracovní pozici z důvodu změny zákona a raději zaměstnají zcela zdravého člověka. Opravdu platí, že musí zaměstnavatel nyní rok platit ze svých zdrojů a pak možná dosáhne na příspěvek od státu? Pokud ano, nechystá se nějaká úprava? Děkuji za odpověd.
 
Pavel Novák

Vážený pane Nováku,

takto to samozřejmě není. Především průkaz ZTP nemá na zaměstnání žádný vliv. Musíte být příjemcem některého ze stupňů invalidního důchodu, nebo musíte být osobou zdravotně znevýhodněnou. Pokud se budete ucházet o zaměstnání na tzv. volném trhu práce, může Váš zaměstnavatel požádat o příspěvek na zřízení pracovního místa pro OZP. Tyto náklady musí zaměstnavatel prokázat. Dále zaměstnavatel může požádat o příspěvek podle § 76 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Pokud byste pracoval u zaměstnavatele, který zaměstnává více než 50 % OZP, tak Vás může zaměstnavat a může na Vás požádat o příspěvek podle § 78, téhož zákona. 


S pozdravem Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnoval Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.