Vzdělání a uplatnění při plné invaliditě

Vážený pane Kráso, zajímalo by mne, zda byste nevěděl, jestli by dcera s PID III. stupně (pro psych. poruchu) dle paragrafu 39 odst.2. písmena c) zákona 155/1995 Sb., není schopna výdělečné činnosti za mimořádných podmínek, mohla mít vyšší šanci na uplatnění v oboru než kdyby měla u tohoto typu PID pouze gymnázium-všeobecné vzdělání. Je vš vzdělání u osoby s tímto typem důchodu výhodou-myslím tím při hlednání smyslupného uplatnění v oboru, byť na kratší pracovní úvazek? Minkovský.
 
Minkovský

Vážený pane Minkovský,

bohužel Vaše dcera nemá stanovený důchod, který ji umožňuje výdělečnou činnost za mimořádných podmínek. PID, který má přiznán jí umožňuje pouze kratší pracovní angažmá. Vždy doporučuji, aby takový člověk pracoval tak 3 hodiny denně. Samozřejmě, že vysokoškolské vzdělání je při hledání i kratšího úvazku výhodnější.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.