výpovědní doba u DPČ

Dobrý den pane Kráso, jsem OZP, pracuji u jedné firmy, která se na svých stránkách honosí tím, že zaměstnává i nemocné (jsem v jejich programu PROGRAM HANDICAP). tento program je možný pouze na DPČ nebo DPP, ale s tím, že po půl roce, či roce je možnost klasického zaměstnání. Já jsem DPČ dostala na půl roku a doufala, že když dokážu, že chci a umím pracovat, tak bude v budoucnu klasická smlouva. Z ničeho nic, jsem dnes dostala výpověď. U DPČ je 15ti denní výpovědní lhůta, nicméně mi bylo řečeno: "Už pro vás nemáme práci, už nechoďte." A mě by zajímalo, co těch 15dní znamená? Podle mě, laicky, bych je buď měla odpracovat, nebo by mi je i tak měli proplatit (že najednou nemají práci, je překážka u zaměstnavatele, ne?). Bylo domluveno, že mohu pracovat 5dní v týdnu, 4 hodiny (tak to potřebovali kvůli náplni práce, tak mi to vyhovovalo a tak to mám i zapsané v dodatku smlouvy - rozvržení pracovní doby pro účely poskytování náhrady mzdy . Ale domluva zněla, že nemusím odpracovat všech dvacet hodin, že to je maximum, pokud nedorazím např. kvůli návštěvě lékaře, tak mi ten den prostě nezaplatí. Mají právo mi výpovědí dobu neproplatit, nebo mi nedat možnost ji odpracovat? Nebo tak se mnou jednají jen proto, že jsem OZP, a měla jsem možnost si zajít k lékaři, když bych potřebovala? (bez propustky, nemám klasickou prac.smlouvu) Zeptala jsem se, zda mi výpovědní dobu proplatí a napsali mi, že ne, že jen odpracované hodiny. Děkuji za informaci.
 
Jitule

Vážená paní Jitule,

15 denní lhůtu musíte odpracovat. Pokud by zaměstnavatel prohlásil, že nemá pro Vás práci a že Vám proplatí oněch 15 dní, tak si to nechte dát prosím písemně. Po dobu oněch 15 dnů byste také mohla čerpat dovolenou.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.