výpověd ze zaměstnání

Dobrý den pane Krása Měl bych prosím následujicí otázku,dne 16.6.2014 jsem byl u LPK,kde my byl schválen plný invalidní důchod,mám bechtěreva,když bylo po všem a podepsání zprávy,tak na mě paní doktorka vybafla že musím okamžitě ukončit pracovní poměr a nesmím pracovat,docela mě zaskočila,tak bych se chtěl zeptat zda musím ukončit pracovní poměr do konce měsíce,či mohu dát bez problému dvouměsíční výpovědní lhůtu bez postihu,nyní pracuji na zkrácený uvazek čtyři hodiny denně,jde o to že než dojde k přepočtu důchodu a vyplácení tak to potrvá cca tři měsíce. Děkuji za odpověd Kalina
 
Václav Kalina

Vážený pane Kalino,

je to tak, že zaměstnavatel s Vámi může rozvázat pracovní poměr ze zdravotních důvodů okamžitě, pokud pro Vás nemá náhradní zaměstnání, které by vyhovovalo Vašemu zdravotnímu stavu. V takovém případě nemáte nárok ani na odstupné a nebudete evidován na ÚP jako uchazeč o zaměstnání, ale jako zájemce o zaměstnání, což je nižší kategorie. Zaměstńavatel se však s Vámi může domluvit o ukončení zaměstnání dohodoum a pak byste měl nárok na odstupné.

Není však pravda, že příjemce ID III. stupně nemůže vůbec pracovat. To žádný zákon nestanoví. Vždy doporučuji, aby při ID III. stupně pracovní aktivita nepřesáhla 3 hodiny denně. Jinak hrozí odebrání či snížení ID.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.