Výpověď

Ahoj Vašku, prosím Tě o radu. Dostal jsme výpověď z důvodu zrušení mého pracovního místa. Mám plný invalidní důchod (jsem po polio) a v listopadu mi bude 61 let. Mám jít na Úřad práce, kde nemám nejmenší naději a požádat o přepočet důchodu ? Mám cca 11 000,- což na živobytí stačí tak tak. Nikdy jsme o přepočet nežádal. Nebo mám jít do předčasného starobního důchodu ? Děkuji Ti za odpověď. Ahoj Jarda, Tvůj spolubydlící na pokoji v Jánských lázních na Grandu.
 
Jarda

Ahoj Jardo,

omlouvám se, ale nevím který Jarda. Je to již více n ež 50 let.

Především je potřeba se přihlásit na ÚP jako uchazeč o zaměstnání, protože ty máš pravděpodobně ID, kde je možné pracovat za mimořádných podmínek. To znamená, že máš nárok na podporu v nezaměstnanosti. Předčasný starobní důchod je nevýhodný, protože se jeho výše snižuje a nedá se již navýšit. Podle odhadu ti chybí ještě 2,5 roku do starobního důchodu. Protože ti je víc než 55 let, tak ti budou 3 roky evidence na ÚP počítány do odpracované doby nároku na starobní důchod a to bude pro tebe výhodnější, i kdyby si nesehnal zaměstnání. Jakmile budeš mít důchodový věk pro přiznání starobního důchodu, hned si o něj požádej.

Zdravím Vašek

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.