Výpověď

Dobrý den, po roční pracovní neschopnosti (sanitář v nemocnici - vyhřezlé ploténky) mi byl přiznán ID 1.stupně. Zaměstnavatel mě nutí, abych já sám ukončil prac. poměr. Odstupné neakceptuje,jiné pracovní uplatnění - lehčí práci - pro mě nemá. Byl jsem i na přezkoumání zdrav.stavu u závodního lékaře-potvrzení, že práci sanitáře již vykonávat nemohu. Skončila mi podpůrčí doba,rozhodnutí o ID zatím nemám, tzn.že v současnosti nemám žádný příjem. Jsem ale stále v PN. Prosím o radu,jak postupovat. Ukončit PN,aby mohl zaměstnavatel dát příp. výpověď? Mám nárok na odstupné? Nevím si vůbec rady.Děkuji mnohokrát za jakékoliv informace. Přeji pěkný den. Antonín Michna
 
Antonín Michna

Vážený pane Michno,

doporučuji Vám, abyste zatím zůstal v pracovní neschopnosti do té doby, než Vám bude vyplácen důchod, případně i déle. U ID I. stupně není omezena doba pobírání dávek v nemoci.

Pokud Váš zaměstnavatel nemá pro Vás jiné pracovní uplatnění, může Vás propustit ze zdravotních důvodů. V takovém případě nemáte nárok na odstupné. Až se tak stane, doporučuji Vám se okamžitě přihlásit na ÚP k evidenci jako uchazeč o zaměstnání.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.