Vliv ČID na starobní důchod.

Vážený pane Krása.. Od roku 2002 jsem poživatelem PID.V listopadu 2012 mi byl změněn na ČID 1 st.Jsem těžký diabetik a nemohu pracovat. Zajímalo by mě, jak se tato nová situace promítne do výpočtu starobního důchodu.Je mi 60 let a do starobního důchodu jdu 1.2.2016. Předem děkuji a přeji krásný den. Josef
 
Josef

Vážený pane Josefe,

je nezbytné, abyste se přihlásil do evidence uchazečů o zaměstnání na ÚP. Budou Vám tak počítány tři roky do nároku na starobní důchod. Pokud byste tak neučinil, tyto tři roky by Vám nebyly počítány.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.