věřejmé prospěšné práce a částečný invalidní důchod 2St

Dobrý večer p. Kráso ted sem se z jedné poradny dozvěděla že i když  sem v cid 2st ale pobírám  podporu v nezaměstnanosti od úp kde sem vedena od 18.8 2011 tak že budu muset příjmůut veřejné práce.  Tak se toho docela bojím protože  aei mi to bude dělat problémy mám psychické problémy a altrozu 3 srt v kyčli a altrozu 1 st kolene tak nevím na víc je to 20hodin týdně a já docházím každý čtvrtek na  skupinu konfignitivního cvičení a jednou za měsíc k doktorovi na psychiatrii  a to každý čtvrtek dojíždím do Prahy . Sem z Neratovic. Tak prosím o radu . P . Králíková
 
Hana Králíková

Vážená paní Králíková,

Nejprve je třeba si ujasnit zásadní rozdíl mezi veřejně prospěšnou prací podle ustanovení §112 zákona o zaměstnanosti, za kterou náleží osobě odměna nebo mzda a které slouží k pracovnímu umístění uchazečů o zaměstnání, a veřejnou službou podle §18a novely zákona o pomoci v hmotné nouzi. Základní rozdíl je ten, že za výkon veřejné služby nenáleží odměna. Pokud jde o obsahovou stránku veřejně prospěšných prací, jde o pracovně právní vztah, na který se vztahují ustanovení zákoníku práce. Rovněž v ustanoveních zákona o pomocí v hmotné nouzi týkající se veřejné služby je uvedeno, že při sjednávání rozsahu pracovní doby, doby odpočinku a podmínek pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci se použijí pracovně právní předpisy. To do určité míry chrání osoby se zdravotním postižením, které byly uznány invalidní ve stupni I. a II.  Na osoby pečující o dítě ve věku do 10 let závislé na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni I. a na osoby pečující o osoby ve stupni II. – IV. se povinnost výkonu veřejné služby nevztahuje stejně tak jako na poživatel příspěvku ve stupni II. – IV. a některé další osoby.

 

Znamená to, že veřejně prospěšná práce musí odpovídat Vašemu zdravotnímu stavu. Když nebudete moci například pracovat v mrazu.

S pozdravem Václav Krása