vada řeči

váženýpane Kráso z vadou řeči je člověk teměř nezaměstnavatelnej, když jsem se ptal na práci u budoucího zaměstnavatele a jsem se zasekaval v řeči ,tak vedení firmy si šeptalo on špatně mluví, kokta a ta firma se už neozvala o to bylo u firmy kde se děla rukama, já se ptam na práci kde se dělá jenom rukama a ne pusou,  a proč  teměř žádná firma nezaměstna člověka z vadou řeči ,protože ta firma si je velice dobře vědomá  když zaměstna osobu z vadou řeči  tak by se stál obětí posměchu urážek ponižování a vyštouchávání, od stalích zaměstnancu, taková je dnešní realita,  proto jsem chtěl dělat do chraněné dilny tak bych nebyl obětí uražet ,ponižovátí jen kvuli tomu že se zasekavam v řeči a špatně vyslovuju R,Ř, tam jsou si všichni rovni protože každej ta ma nakej hedikem, A Okumura měl vadu řeči do 2O let ,diky vadě řeči ho nikdo nechtěl zaměstnat , co mam dělat ,co mam dělat . do chraněne dilny nemužu dělat protože nemam,invalidni duchod , proč nemužou pracovat lidi kteři maj vadu do chraněné dilny, lidi z vadou řeči jsou teměř nezaměstnavatelny, chodil jsem na logopedii tam mě bylo řečeno že nemam vyvinutej jazyk,, děkuji za odpověd
 
pavel

Vážený pane Pavle,

myslím, že v této věci byste mohl podat stížnost, případně žalobu pro diskriminaci z důvodu zdravotního stavu. Pokud jste manuálně zdručný a hlásíte se na práci, která je manuální, tak by neměl být problém Vás zaměstnat. Doporučuji Vám, abyste příštího zaměstnavatele upozornil, že se jedná o diskriminaci podle zákona č. 198/2009 Sb., a že na něj můžete podat žalobu. Někdy je potřeba být trošku asertivní. Pokud by se Vám to opakovalo vícekrát, zkuste se ozvat poradně NRZP ČR. poradnanrzp@nrzp.cz, tel. 266 753 427.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.